måndag 31 maj 2021

In the future to come

Nu har vi fiber. Det gick så himla smidigt. Eller ja. Fibern kommer in i huset i källaren och i fredags blev jag beordrad att köpa "minst 15 meter sladd" så att fibergrejen skulle kunna kommunicera med routern.  Att besöka att teknikvaruhus en fredag kväll efter att ha varit i stallet och härjat är ju enligt mig ett överskattat nöje, men såklart så fick jag väl ta mig an det "eftersom jag ändå var i stan". Gick in till Media Markt, för det ligger närmast utmed vägen mellan stallet och hem, beskrev vad jag skulle ha och undrade vad som var aktuell standard för nätverkskabel, för det har jag väl inte köpt sedan Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Ja, det berodde på hur snabbt fiber man hade, menade säljaren. 250/250, svarade jag på det (lite onödigt snabbt för oss kanske, men det var ett TILBUD och är under 12 månader billigare än  att ha 100/100) och då mumlade han att man nog borde ha CAT-6. Jahapp, men tror ni att det fanns i lager? Självklart inte, eller jo, det fanns en ynklig stump som var 7,5 meter men det förslog ju inte långt. Frågade då vad det var för skillnad på CAT-6 och CAT-5 som ju ändå fanns på hyllan. Mm, jo, då flackade säljaren med blicken och svävade iväg för att fråga en kollega. Återkom och sa att CAT-5 ska klara upp till 1000 (här blir jag alltid osäker på enhet, megabyte? megabit? jaja, skitsamma) och att skillnaden var "avskärmningen" där CAT-6 var bättre avskärmad än CAT-5. Vadå för avskärmning, undrade jag, och fick ett otroligt lamt "ja, från sånt som stör..." till svar. Frågade vad för någonting som skulle kunna störa, men det kunde han inte svara på. 

Köpte 15 meter CAT-5 och åkte hem och kände mig besudlad i själen. HATAR ELEKTRONIKVARUHUS. Sen tillbringade min man en svettig söndag (för det var inte förrän jag ifrågasatte varför det var så djävla bråttom att jag var tvungen att stövla in på Media Markt i ridkläder som han kom igång med att dra kabeln från den där fiberdosan upp till själva huset. Vi har ett rör som går från det gamla expansionskärlet (som inte längre finns kvar) på vinden ner i källaren och därifrån skulle kabeln dras. Fast det röret mynnade ju ut i pannrummet och där sitter inte fiberdosan, så det var en hel del meckande med det. Något som inte berörde mig för jag var ute i växthuset och planterade om tomater hela dagen. Eller inte hela dagen, jag rensade även ogräs (a neverending story) och sådde gurk- och squashfrön samt planterade om en miljard sticklingar. 

Jaha, men efter många om och men så kom sladden upp från källaren och in till vardagsrummet. Sen var det tydligen jag som skulle ta över? Jag tyckte väl att det låg närmare till hands att min man, som ändå är elektriker, skulle koppla och fixa men TV ligger tydligen utanför hans kompetens och sedan kan jag ha råkat skryta en del om hur jag "löste" nätverksproblem på jobbet så det delegerade han raskt till mig, som om det var så jag ville tillbringa min söndagskväll. 

Min man har mobilabonnemang hos Telenor och efter att ha hört oss för och surfat runt och jämfört lite här och där så slog vi till på ett allt-i-ett-paket med bredband och tv där. Det kom en router och tv-box  rätt så per omgående och det var faktiskt busenkelt att koppla ihop allting, installera, ansluta till nytt nätverk, uppdatera nätverk i Apple-TV-boxen och sen djävlar fanns det både internet och tv. Var mäkta nöjd med mig själv, men vill framför allt tacka Telenor för smidiga och pedagogiska manualer. 

Nu återstår bara att kontakta Telias kundtjänst och säga upp allt. Tack för den här tiden, men nu skiljs våra vägar åt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar