måndag 31 maj 2021

Döden döden döden

Sån himla tråkig grej hände i helgen: två av Bielefelderunghönsen dog i helgen. Fick ju sex kycklingar på sju ägg i kläcket, fyra hönor och två tuppar. Sen dog två kycklingar den första veckan, tråkigt men ändå inte helt ovanligt. Återstod tre hönor och en tupp och de har vuxit och frodats och är nu cirka 3 månader gamla. Hade tänkt behålla en och sälja två av hönorna samt slakta och äta upp tuppen. Men nu gick både tuppen och en av unghönorna och dog knall och fall i lördags. I dessa tider blir man ju mer eller mindre hysterisk och tänker FÅGELINFLUENSA och nu kommer alla att dö jämmerdöden. Fast i fredags var de ju pigga och raska? (fast jag googlade och fågelinfluensa behöver inte ge några symtom). 

Jag vet inte alls vad som hänt, men huvudteorin är nu att de råkat få i sig liljekonvaljblad som kan ha följt med bland ogräsrens från rabatten. Hittade några inne i hönsgården nämligen, och det är ju extremt giftigt, höns brukar generellt ha bra koll och undvika sånt, men i ungdomligt oförstånd kanske? Jag har ingen aning. Återstår nu att se om det är en rimlig teori eller om resten av flocken också ska stryka med? Hoppas inte, och herregud vad jag kommer att granska ogräskorgarna innan de töms i hönsgården i fortsättningen.

Blir nu också ett nytt problem att ta ställning till: måste antingen sälja eller behålla båda Bielefelderna nu, för man kan inte sälja en ensam höna. Vi får väl se vad som händer. Hönan Ulrika har ju legat och ruvat på ekologiska ägg från Coop i tre veckor nu, har ingen aning om ifall de är befruktade eller ej men det borde ge sig nu i dagarna. 


4 kommentarer:

  1. Trist, hoppas det blir nagra kycklingar. Och sa undrar jag förstas om det blir nagra valpar?

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det undrar jag med! Har nästan ställt in mig på att det INTE blir något, för jag tycker de borde ha hört av sig med goda nyheter om det hade funnits några...

      Radera
  2. Jamen kontakta de för sjutton!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Träffade dom förra helgen och då var det "lite tidigt att se än", sa dom.

      Radera