onsdag 19 augusti 2015

The Telex machine is kept so clean

Igår morse när jag körde till jobbet så spelades Boomtown Rats gamla låt I don't like Mondays och jag stampade takten, nä det gjorde jag väl inte för det är ju inte precis någon ompa-bompa-melodi. Men ändå. Jag diggade, som man sa en gång i tiden. TYVÄRR så förstördes detta av att det visade sig att både min favorit-radiopratare (Peter Sundberg på Vaken), och en av de bättre trafikreportrarna (Joakim Jax) som håller mig sällskap medan jag kör till jobbet, trodde att låten bara handlar om att man inte gillar måndagar, typ. Blir så provocerad när folk inte fattar eller lyssnar på hela texten (men alla kanske inte tycker den är så bra som jag tycker då). Det är som när folk tror att U2:s Sunday Bloody Sunday beskriver en riktigt tråkig djävla söndag. Ja, det finns tyvärr folk som är så oallmänbildade (och för ordningens skull så får jag väl även nämna att Sunday Bloody Sunday handlar om "den blodiga söndagen", alltså 30 januari 1972 då ett antal obeväpnade personer sköts ner av brittisk polis i samband med en demonstration i Derry, Nordirland. Inte för att jag tror att mina cirka 3 läsare är SÅ oallmänbildade, men för ordningens skull som sagt för man vet ju aldrig vilka luckor som finns).

I alla fall, för er som mot förmodan missat detta: I don't like Mondays handlar alltså INTE om att det är drygt när klockan ringer en måndagsmorgon och man ska upp och träla som ett as i grottekvarnen, utan om när 16-åriga Brenda Spencer från San Diego en dag tappade greppet om tillvaron, kröp upp på garagetaket med ett gevär som hon fått i julklapp av sin pappa (GOD BLESS AMERICA) och öppnade eld mot skolan mittemot, dödade rektorn, en väktare och skadade åtta barn och en polis, och som sedan på frågan varför hon gjort detta bland annat svarade "I don't like Mondays".  Tänk på det nästa gång ni hör denna låt.

Härförleden lyssnade jag på Ring så spelar vi och då var det en kvinna från Kristianstad som ringde in och programledaren (Özz Nujen!) frågade om kvinnan visste vem som grundat Kristianstad och det visste hon att det ju var den danske kungen Kristian IV. "Ja, det var ju han som kallades för Kristian Tyrann" sa Özz helt obekymrat och kvinnan höll lika obekymrat med. Nu vet jag inte om hon tyckte det var opassande att rätta en programledare i direktsändning eller att hon helt enkelt inte satt inne med den kunskapen, men det trodde jag att VARENDA MÄNNISKA visste att det var Kristian II som var Kristian Tyrann (eller Kristian Den Gode beroende på vem man talade med), alltså killen som lät avrätta något hundratal av Sten Sture den yngres anhängare i Stockholms blodbad år 1520.  I alla fall, jag kom hem och sa uppbragt någonting till min man att bor man i Kristianstad så borde det ju åtminstone höra till allmänbildningen att kunna urskilja vilken Kristian som är grundare av ens stad och vem som ställer till med blodbad, och så avrundade jag med ett syrligt "det vet väl varenda kotte att det är Kristian II som är Kristian Tyrann" och min man bara: "nää...det hade jag ingen aning om". RIDÅ.

Nu känns det som att det är BARA JAG som kommer ihåg det som stod i den dötråkiga OÄ-boken UR FOLKENS LIV som man fick plåga sig igenom på mellanstadiet. Känns som att det finns risk för att jag blir en sån som ringer till radion och klagar på att de säger fel saker. Det ska kanske bli min mission som arg pensionär. De får väl skärpa till sig lite va.

3 kommentarer:

  1. Som historielärare gläds jag oerhört åt att du minns innehållet i Ur folkens liv. Har för övrigt den på hyllan om du mot förmodan skulle vilja fräscha upp minnet någon gång... 😉

    SvaraRadera
  2. OÄ! Hade helt glömt att det hette så!

    SvaraRadera
    Svar
    1. OÄ = Onödiga Ämnen, var det väl? :-) inte konstigt att du har glömt.

      Radera