måndag 24 augusti 2015

Om mineralolja

Här är de huvudsakliga anledningarna till varför jag anser att mineraloljebaserade hudvårdsprodukter ska åka i Sverker Olofssons stora soptunna med fart och kläm:

1. Mineralolja (som alltså inte har ett smack med "mineraler" att göra) tillverkas av råolja. Förutom att råvaran är en ändlig resurs på den här jorden så innehåller alltså lypsyl samma jox som används när man framställer bensin, fotogen, tändvätska, motorolja och liknande produkter. Den bryts inte ner i naturen (till skillnad från vegetabiliska oljor) och framställningen och raffineringen är inte speciellt miljövänlig den heller.
2. Jag tycker i och för sig att det räcker gott och väl med 1. men ska man spåna vidare ur ett hälsoperspektiv så: Om man läser på ett säkerhetsdatablad till vilken produkt som helst som innehåller mineralolja så står det alltid: KAN HA EN UTTORKADE EFFEKT PÅ HUDEN. Jamen så djävla SMART av nån att börja använda mineralolja som bas för någonting man smetar på sin hud för att man är torr från första början. Inte nog med att det är billigt och aldrig härsknar (för det gör mineraloljan aldrig, till skillnad från vegetabiliska oljor), men den skapar ett beroende. Först tycker man att det hjälper att smörja in sig, men på sikt blir huden alltså bara ännu torrare och kräver att man smörjer in sig mer och mer för att få samma effekt, vilket ju är JETESMART ur företagens synvinkel. Men vi som inte tror på konsumtionssamhället som en varaktig lösning på jordens alla problem vill kanske använda våra slantar till något bättre.
3. Tycker inte heller att man med flit ska tillföra kroppen fler persistenta (svårnedbrytbara) ämnen än vad som redan finns. Mineralolja blockerar dessutom porerna i huden. Huden är ju inte bara ett skinn som finns för att tarmar och blod och annat ska hålla sig på plats, utan det är även kroppens största organ. Den har en massa viktiga uppgifter att sköta för att vi ska må bra och det tycker jag den ska få göra med så lite störningar som möjligt.

Så om ni frågar mig om något hälsoråd så får ni följande: på med läsglasögonen och lusläs innehållsförteckningen på era krämer och salvor och så väck med allt som har något av följande innehåll:
  • E 905
  • Liquid paraffin
  • Medicinsk vitolja
  • Mineral Oil
  • Oleum petrolen
  • Oleum vaselini
  • Paraffin
  • Paraffin Oil
  • Paraffinum
  • Paraffinum Liquidum
  • Petrolatum
  • Petroleum
  • Vaselin
  • Vaselin Oil
  • Vit mineralolja
  • White mineral oil
Här kan man ju även nämna parabener. Det har inget med mineraloljor att göra utan är ett konserveringsmedel som kan vara hormonstörande och som dessutom är allergiframkallande, men är jättevanligt i hudvårdsprodukter eftersom någon har kommit på att här finns det stålar att tjäna. Allt som börjar eller slutar på "paraben" åker därför samma väg som mineraloljorna. Hear my voice och tack för ordet och så.

2 kommentarer:

  1. Tack för info, men jag blir bara mer förvirrad. Vad kan man egentligen äta och använda som man inte själv har odlat? Där jag bor är nästan all fisk importerad och vill jag nagon gang festa med räkor och vitt vin, sa kommer räkorna fran Grönland. Fisken är importerad fran lite varstans, men jag försöker köpa den som atminstone kommer fran Europa. Kött, kyckling, mjölk och ost fran landet där jag bor, och ägg köper jag fran frigaende höns.

    Men det känns lite som hur man än gör sa blir det fel. Och jag använder lipgloss, som har en jäkla massa konstiga ingredienser. Men tack vare ditt inlägg sov jag inatt utan att smeta pa Lypsyl! Alltid nat, eller hur :)?

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att det är en DJUNGEL! För ett antal år sen läste jag om kakaoproducenter, i den artikeln framgick det att Marabou ägdes av Kraft General Foods som ägdes av Philip Morris. Så när man intet ont anande smaskade i sig sin Schweizernöt så gynnade man i själva verket tobaksindustrin. Det är ju OMÖJLIGT att hålla reda på allt sånt, känns som att alla stora företag är med i en och samma jättekoncern och äger varandra på något vis. Och köper upp alla mindre bolag i smyg.

      Radera