torsdag 27 augusti 2015

Å-Å-Å TJEJER, eller: Öppet brev (eller okej, blogginlägg) till Radiosporten

Alltså SNÄLLA ni på radiosporten som kommenterar från friidrotts-VM i Peking, kan ni inte sluta upp med att säga "tjejer" i tid och otid? Varenda gång det ska rapporteras från någon gren där det är kvinnor som tävlar mot varandra så haglar det av kommentarer i stil med "Ska det kanske bli två svenska tjejer i finalen?" "Det finns en fyra-fem tjejer som är snabbare än NN och som kan bli farliga...", "Nu är det tre tjejer som har hoppat högre än 4.70..." "här kommer kenyanskan in på upploppet, det är en UNG TJEJ, bara 19 år men oj så snabb hon är..." ochsåvidare i all djävla oändlighet. VARFÖR?  Som om det speciellt måste betonas att det handlar om tjejer. Jag menar, om man nämner den svenska stavhopparen Angelica Bengtsson och några lyssnare mot förmodan inte skulle begripa att det är en kvinna som hoppar så är väl den delen av lyssnarna ändå så skäligen korkade att de förmodligen inte kan tillgodogöra sig innehållet i ett idrottsreferat och då är det ju ändå att tala för döva öron, och vi andra kan väl få begripa det av oss själva. I det här sammanhanget (internationella idrottstävlingar) är väl det intressanta ändå att det är en svensk (obs, är bara idrottsnationalist, ej anhängare till Jimmie Åkesson) som är med och slåss om medaljer och nya rekord, inte att det är "en svensk TJEJ". Väl?
Läste i och för sig att FIFA (eller varför inte "GUBBARNA I FIFA") hade förbjudit TV4 att bara säga "fotbolls-VM" utan de var tvungna att säga "FIFA dam-VM" för att få sändningsrättigheter, så det finns tydligen ingen gräns bortanför dumheten för hur djävla korkat det får bli i idrottssammanhang.

Men man hör liksom inte motsvarande "nu är det snart dags för grabbarnas längdhoppsfinal..." eller "nu är det en svensk grabb som ligger sexa i ena kvalgruppen i diskus..." utan där går det tydligen jättebra att säga att "svensken Daniel Stål" och utgå från att lyssnarna själva kvarar av att dra slutsatsen att det handlar om herrarnas kval. Och  hur låter förresten det då? Herrarna och tjejerna? Inte för att "damer" låter så mycket bättre, men nu råkar det ju heta dam- och herridrott i den mån man nu tycker att det måste betonas. Jag tycker inte alls att det är speciellt nödvändigt, det brukar liksom framgå av sammanhanget. Om man säger till exempel "fotboll" och sedan låter folk själva räkna ut att om det till exempel är Nilla Fischer som passar till Lotta Schelin så lär inte Zlatan Ibrahimovic och Johan Elmander dyka upp på samma planhalva, HUR DJÄVLA SVÅRT KAN DET VARA LIKSOM?

Dessutom: i det här sammanhanget låter "tjejerna" lite som att de bara är en hårsmån ifrån att skutta några glada hoppsasteg från idrottsarenan och raka vägen in i dockvrån på dagis, inte att de, precis som sina manliga kollegor, presterar elitidrott på den högsta nivån i världen. Alltså Miro Zalar och vem-det-nu-är-som-är-bisittare i radiosportens sändningar från Peking (och i alla andra sammanhang också för den delen): Vänligen stryk ordet "tjejer" ur vokabulären, eller tänk åtminstone över om det verkligen, verkligen, är nödvändigt att hela tiden säga det. Tack.

1 kommentar:

  1. Halleluja. Amen.

    Ytterligare en sak i friidrottens värld som jag inte förstår: varför måste (eller har de ett reellt val?) friidrottande kvinnor ha BIKINI på sig i VM-sammanhang (dessutom verkar trosorna felsydda, för nästan alla går och drar i dem hela tiden)? VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ SHORTS OCH LINNE FÖR ALLA???

    Är det på riktigt så att tittarsiffrorna går upp om kvinnorna tävlar i småbyxor och behå? Jag vill inte tror det. Och oavsett vilket så är det ju skit.

    SvaraRadera