måndag 31 augusti 2015

En rökare i krysset, eller det är FAN INTE OKEJ

En av mina cirka 3 läsare undrade i en kommentar till det här inlägget vad det var för fel på att gynna tobaksindustrin. Vill börja med att säga att det här man "ska" gynna respektive bojkotta är ju skitsvårt, åtminstone nuförtiden när alla stora kapitalbolag verkar äga varandra i nåt djävla konglomerat där kapitalhunger är den största drivkraften. Förr kunde man ju klara sig hyfsat med att undvika Nestlé, Shell och McDonalds, men nu är det fan i mig en DJUNGEL som alla är insyltade i. Jag tog som exempel att Marabou förr (vet inte de exakta ägarförhållandena just punkt nu för sånt där ändras ju också hela tiden utan att man direkt får reda på det) ägdes av nåt bolag som i sin tur ägdes av Philip Morris, så när man satt där och tryckte i sig sin Schweizernöt så gynnade man i själva verket tobaksindustrin, och det är FAN INTE OKEJ.

Så i alla fall: Varför jag inte tycker att man ska gynna tobaksindustrin har inte så mycket med rökande människors hälsa att göra (även om jag tycker det är skäligen korkat att betala sjukt mycket pengar för att dra i sig en massa cancerogena ämnen, men så länge folk inte röker eller slänger fimpar i MIN absoluta närvaro så är det väl inte så mycket jag kan göra åt den saken), utan det är främst för att tobaksbolagen utnyttjar fattiga människors redan rätt så pissiga situation i tredje världen genom att komma med schangtila löften om hur fattiga och lågutbildade människor ska kunna tjäna grova slantar på att odla tobak på sin mark (istället för mat som väl hade varit vettigare), men där odlarna genom finstilta paragrafer tvingas köpa mängder konstgödsel och bekämpningsmedel av tobaksbolagen för pengar som inte finns, och därför blir de skuldsatta och ännu mer piskade att fortsätta odla, lite "I can't afford to die, I owe my soul to the company store"-stuk som ju känns väldigt otidsenligt och FAN INTE OKEJ.

Tobak är dessutom enormt resurskrävande att odla, det går åt enorma mängder konstgödsel (som i sin tur är rätt så resurskrävande att framställa) och man "måste" (för att inte riskera att skörden förstörs av skadeinsekter och då inte inbringar odlarna några inkomster överhuvudtaget) bespruta plantorna vid ett flertal tillfällen under odlingssäsongen, vilket innebär att samma fattiga och lågutbildade människor som lurats att odla tobak på kontrakt nu exponeras för synnerligen potenta gifter samt att mark och vattendrag förorenas så att ohälsan drabbar ännu fler människor i närområdet. Plus att man tvingas skövla skog i redan känsliga naturområden för att kunna torka råtobaken efter skörd, och skogsskövling är som alla vet inte heller sådär jättebra för den här planeten vi uppenbarligen har gett oss fan att det ska gå åt helvete för i kapitalismens och konsumtionssamhällets namn, och det är FAN INTE OKEJ.

Så: omoraliskt utnyttjande av fattiga människors situation i tredje världen, användande av mängder av bekämpningsmedel, utarmning av jorden genom monokultur plus skövling av värdefulla skogsområden för någonting som i slutändan bara genererar sjukdomar, sämre folkhälsa som överhuvudtaget inte tillför något positivt i någon bemärkelse (möjligen att man räknades som "tuff" när man gick på högstadiet, men den meriten lämnar väl ändå en hel del övrigt att önska så här 30 år senare) är mina skäl för att inte medvetet vilja gynna tobaksindustrin. Sådärja,  nu är det sagt. Det är FAN INTE OKEJ. 


2 kommentarer:

  1. Det var ord och inga visor, härligt att se dig i form! Men är det inte ocksa sa när det gäller livsmedel? Nuförtiden transporteras ju det mesta över hela jordklotet, och da antar jag att det ocksa används en massa konstlade medel för att behalla livslängden pa produkterna. Eller?

    För att inte tala om klädindustrin med barnarbete och allt vad man läser om.

    Och hur är det med mjölkproduktionen i Sverige? Jag läser att bönderna lägger ner sina bondgardar pa löpande band pga bristande lönsamhet. Det blir kanske till att köpa mjölkpulver av Nestle framöver?

    Jaja, vi kommer nog aldrig att helt komma överens, tur att vi bor i en demokrati :) !

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det där snövita världssamvetet får man nog dessvärre bara om man stänger in sig i något kloster någonstans och endast livnär sig på egenodlade örter och klär sig i hemsydda kläder av tyg man vävt själv...tyvärr :-)

      Radera