söndag 2 april 2023

Gryningsjakten

Har läst Gryningsjakten av Anna Kuru och det kan du också göra. Det är den tredje delen i Kirunatrilogin där del två heter Norrskensnatten och del ett Den första frosten
Detta är handlingen:

Det är med blandade känslor Allis kliver av planet i Kiruna efter sin semesterresa. Hon har sett fram emot att vara utvilad när hon återvänder till sitt jobb, men tankarna på allt som hänt kommer tillbaka. Vem var egentligen Raumo? Vilka var hans föräldrar, de som hoppas att han ännu lever? Vardagarna flyter på men Allis längtar bort igen. Av sin chef på bilprovningen får hon ett erbjudande om en plats i älgjaktlaget. Allis tackar ja och när höstvindarna sveper genom Kiruna ger hon sig åter ut i skogen. Det blir en stunds andrum innan tystnaden bryts av grannlagets jägare som dricker för mycket. Alkohol och jakt hör inte ihop, inte på något sätt.
Och gruvberget i Kiruna rör på sig. Får marken att skaka och Allis att minnas. Driver fram sådant som gömts under många år. Händelser som gjort Allis till den hon är - och gör hennes hämnd oundviklig.


Jag gillade den här boken lika mycket som de första två. Språket, miljöbeskrivningarna, människorna som på ytan är ett och under ytan något helt annat. Möjligen börjar jag tycka att relationen mellan Allis och Jonas är lite svårbegriplig, hon verkar ju inte vara särskilt intresserad så varför inte bara säga det, och han borde ju vara riktigt trött på hennes avståndstagande ickekommunikation, så varför inte ge upp? Men det finns väl mer under ytan att utforska? Jag hoppas verkligen det kommer en fortsättning. Den här boken får fem jakttorn av fem möjliga, spring iväg till bibblan med er nu. 

2 kommentarer:

  1. Åhhh vilka bra boktips du har! Nu har jag sträcklyssnat hela serien, hoppas verkligen på nästa.
    Ha en fin påsk!
    Ingela

    SvaraRadera