onsdag 29 mars 2023

Norrskensnatten

Har läst Norrskensnatten av Anna Kuru och det ska du också göra tycker jag. Det är del två i en trilogi där del ett heter Den första frosten och som jag också gillade. 

Handlingen är denna:

När vintern börjar släppa sitt grepp om gruvstaden Kiruna vaknar allt till liv. Bilmekanikern Allis har ett nytt jobb på bilprovningen och ett förnyat hopp om framtiden. Men samtidigt hemsöks hon om nätterna av plågsamma minnen från det förflutna.
När påsken kommer ger sig Allis ut i fjällvärlden med sin farfars gamla pimpelark för att rensa huvudet och komma bort från stadens snöslask. Dagarna tillbringar hon på isen, hon fiskar och åker på skidturer. På kvällarna är det månljus och sprakande norrsken.
Så hörs en kväll ett dån mellan de snöklädda fjällbranterna. Det betyder att ett oväder är på väg, det har farfar lärt henne. Men det är inte bara snöstormen som är på väg mot Allis under årets sista norrskensnatt - och det är inte bara i mardrömmarna som det förflutna håller på att hinna ikapp henne...

Skam till sägandes kom jag inte riktigt ihåg detaljerna i Den första frosten, men ju mer jag läste av Norrskensnatten desto mer kom jag ihåg (och blev sugen på att läsa-om). Berättelsen är inledningsvis stillsam och lite vemodig, absolut ingen ordinär polisdeckare (faktum är att det överhuvudtaget inte förekommer några poliser), sedan ökar tempot successivt och allt blir nagelbitarspännande till sista sidan. Vackert språk, fina miljöskildringar, allt kändes väldigt realistiskt och autentiskt. Den får fem nyfiskade öringar av fem möjliga, marsch pannkaka iväg till bibblan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar