fredag 29 april 2022

Att killa?

Igår åkte vi förbi en hage där det går getter, och min man konstaterade att det var fler getter än vad det brukar vara (vi har såna spännande samtal ibland). Jag sa Jamen det är ju vår, de har väl...och sedan kom jag inte på det ord som är getters motsvarighet till kalva, lamma, grisa, föla. Det fanns inget rimligt alternativ så jag fick helt enkelt dra till med...förökat sig, men det lät ju otroligt kliniskt och tråkigt. Började googla, hittade nån getmejerisida där det stod att termen för "getförlossning" (gud vilket ord) var "killning". Ja, det låter ju rimligt eftersom avkomman heter killing. men vad heter själva verbet? Alltså motsvarigheten till kalva/föla/lamma, etc. Geten...killnar? Killar? Chillar? Inget av alternativen låter riktigt klokt eller som något som någonsin uttalats. Får killingar skulle man såklart kunna säga, men då kvarstår det faktum att man ju inte säger "hästen får föl" utan "hästen fölar". Varför ska getter inte ha ett eget namn för detta?

Vi var ju i konstgrytet igår och hamnade på små och smala vägar som var okända både för oss och Google Maps. På en av dessa vägar passerade vi en hage där det gick en åsna och en struts, men jag upptäckte det så sent att jag bara hann säga Men kolla en åsna! och där går ju fan i mig en struts också! och sedan var detta ögonblick förbi. Åsnor är ju enormt gulliga, och strutsar ser man inte heller varje dag, så när vi åkte förbi på hemvägen så bad jag min man att köra sakta så att vi kunde glo riktig mycket. Men då satt det istället en gubbe på ett brunnslock och drack kaffe där. Eftersom jag hade siktet inställt på att upptäcka gulliga djur så såg jag inte  gubben förrän han sett både mig och min man illglo åt hans håll medan vi kröp förbi i 10 km/h. Här hade ju Magdalena Ribbing (RIP) gärna fått komma med tips och goda råd om vad man gör i ett sånt läge, ska man hälsa eller inte? 

Tage var oerhört konfunderad över att möta grävlingen, men efter en viss inledande tvekan så kom han igång och började skalla riktigt fint. Och då var det dags att sluta. Det kan ju tyckas fjuttigt att åka bil närmare två och en halv timma fram och tillbaka för ungefär lika många minuters träning i konstgrytet, men här lägger jag mig platt inför dom som begriper sig på sånt här bättre än jag. Det ska bli spännande att se hur det här kommer att utvecklas.   

5 kommentarer:

  1. Tillhör det verkligen allmänbildningen att veta vad ett konstgryt är?

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blev så långt svar så jag fick ge det ett eget inlägg :)

      Radera
  2. Skrattar så tårarna rinner, både åt att getter kanske chillar och åt gubben på brunnslocket. Han måste ha undrat🤣😂

    SvaraRadera