måndag 25 januari 2021

Saker som händer när man passerat 50?

 Har börjar upptäcka nya sidor hos mig själv på senare tid, till exempel detta:

1. Har börjat titta på Vinterstudion på helgerna. Innan har jag tyckt att all form av idrott som utövas med skidor eller skridskor är ZZZzzzZZZå ZZZzzzZZZövande. Om jag så hade dragit i mig ett helt kilo amfetamin inför tv-sändningarna av Vasaloppet så hade jag ändå tvärsomnat innan den första muggen med blåbärssoppa tömts i Smågan. Men nu! Sitter kanske inte klistrad, men har liksom fått en förkärlek för att sitta i soffan med en brasa i kaminen, Vinterstudion i bakgrunden och ett korsord eller en god bok framför mig. Lyssnar med ett halvt öra på kommentatorerna, tittar upp när det börjar dra ihop sig, känner FRID. Hade någon sagt det till mig för fem år sedan så hade jag skrattat åt att tv-sänd skidåkning skulle vara ett stående inslag i mina helgaktiviteter. Hörde förresten en jätterolig historia om den norske skidskytten Johannes Tingnes Boe. Han har ju en bror som också håller på med skidskytte och som heter Tarjei Boe. Då undrar man ju lite varför han inte heter Tarjei Tingnes Boe? Jo, då visade det sig (källa: sportkommentatorer, så man får väl ta det med en nypa) att när lille gossebarnet Boe skulle namnges så skulle han heta Johannes, men det hette ju redan hans farfar? HUR GÖR VI DÅ? frågade man sig, och så kom man på att Johannes Boe den yngre även skulle få mammans efternamn Tingnes. Men när nästa son kom till världen i familjen Boe så hade man inte det problemet och därför fick lillebror bara ett efternamn. Det är (enligt mig) så många dimensioner av humor här så jag inte riktigt vet hur jag ska tackla det.  Så det tackar jag vinterstudion för. 

2. Funderar seriöst på att plantera dahlior i trädgården. Har sedan urminnes tider dissat dessa blommor p g a orkar inte med växter som inte är vinterhärdiga och att hålla på att gräva upp och vinterförvara och sedan gräva ner dahliaknölar har verkligen inte lockat mig. Men nu kan jag bara se hur maffigt det skulle bli med en skog av dahlior, dahlior, överallt dahlior. Har också lärt mig att dahliaknölar inte direkt är gratis, men det är väl smällar man får ta. Nu djävlar ska det beställas. 

3. Har blivit lite besatt av att ha bra skor för alla väder. I höstas köpte jag någon låg variant av gummistövel/boots för att jag var dödstrött på att mina kängor läckte (de var hyfsat vattentäta, men jag råkade trampa på en gren som stack hål i tyget på ovansidan och då hjälper det ju inte hur man än impregnerar), sedan blev jag dödstrött på att gummibootsen var så kalla när det var kallt ute, så nu har jag köpt ett modern variant av min barndoms allvädersstövlar som enligt uppgift ska tåla ner till 30 minusgrader. Har ju annars varit den som i princip gått barfota eller i gympaskor året om, men känner mig nu nästan som Imelda Marcos 2. 

HUR SKA DETTA SLUTA?  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar