fredag 22 november 2019

Råtta vs Team Tax Och Gårdshund, 0-1

Ni minns att jag förklarade krig mot råttan som grävt sig in i vaktelvoljären och dödat Snöboll? Har ju haft en fälla med Snickers och rökt korv i växthuset, men det har den ju ignorerat totalt. Min man påstod tidigare i veckan att han sett en råtta smita in under hönshuset (som står på plintar), men det har den väl inte mycket för tänker jag. Är jättenoga med att ha fodret i plåtspannar med lock, men sen är det ju såklart hönsens matskål inne i hönshuset som lockar. De har ju fri tillgång till mat, vilket såklart innebär en risk att råttor och möss också ser det som en all inclusive-buffé där det bara är att förse sig. Fast då får det bli mitt på ljusan dagen när hönsluckan är öppen, för när det är stängt för kvällen så finns det ingenstans att komma in i hönshuset. Tror inte ens insekter kan ta sig genom ventilerna för det sitter nåt nät där. Å andra sidan så har jag hört alla möjliga människor vittna om att i år är det ett riktigt gnagarår och att de aldrig sett så mycket råttor och möss förut, så det hade ju varit konstigt om just vi skulle vara förskonade.

I alla fall: igår kväll när jag släppte ut hundarna i trädgården så var det ett himla liv på dom. De sprang runt hönshuset och nosade och markerade och var jätteivriga. Släppte in dom i själva hönsgården (hönsen hade gått och lagt sig) och de sprang omkring och nosade och markerade där också, men sen drogs de tillbaka till hönshuset. Släppte in dom i för-rummet, där fodret är och de for omkring och var som TOKIGA. De gillar i och för sig att nosa omkring därinne, för även om de inte kommer åt fodret så KAN det vara så att matte kanske öppnar en foderspann och då kan man försöka sno åt sig en smakbit. Spelar liksom ingen roll att det är avsett för fjäderfä, det slinker ner ändå. Speciellt vaktlarnas foder verkar vara extra delikat hundmat, i alla fall om man frågar mina.

Men det här var inte deras vanliga snoka-efter-mat-beteende utan de for omkring som tossingar. Hilding tröttnade visserligen efter en stund och återgick till yttre tjänst, dvs att nosa omkring utanför, men han är ju också den som har minst jaktlust. Jag kastade en blick in i hönshuset och DÅ SATT DET EN DJÄVLA RÅTTA på listen ovanför ena fönstret. Gissningsvis hade den väl promenerat in för att kalasa på hönsmaten och sedan råkat bli instängd när den automatiska luckan stängdes på kvällen.

Släppte in Tage och Remus och, tja, that was it. För råttans vidkommande då alltså. Tage klippte den över nacken på en millisekund, Remus fick tag i bakbenen ungefär samtidigt och sedan hade de båda en rolig stund med dragkamp om Bytet. Tage vann och sprang sedan omkring i trädgården med sin TROFÉ och var otroligt nöjd med sig själv. Vi andra också.  Har nog aldrig berömt mina hundar så mycket som igår kväll faktiskt. Hoppas att 1. det var Snöbolls baneråtta p g a hämnden är ljuv, b. det blev ett riktigt avskräckande exempel eller i alla fall kan ses som ett hot eftersom man vet att c. det aldrig finns bara EN råtta. Men dom är ju erkänt smarta, så dom kanske håller sig undan om dom vet att det finns MÖRDARMASKINER på Höns-Hilton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar