söndag 10 mars 2013

Slöa söndag

De där vårkänslorna som dök upp som sända från himmelen förra veckan, just när man trodde att den här evighetsvintern aldrig skulle ta slut, dom försvann ganska så raskt igen. Igår sken solen visserligen, men minusgraderna hånflinade och tog till fulknep i form av en isande vind som gjorde att det kändes ungefär tio grader kallare än vad termometern egentligen visade. Och idag ska vi bara inte tala om. I morse snöade det. Och det enda som var bra med det var att det blåste så in i helvete så snöflingorna bara drog vidare genom luften och hade inte en chans att lägga sig till vila någonstans. Det var rena Barnen från Frostmofjället-avbildningen när jag och taxarna strävade fram på vår promenad, minus fjälltrakter plus skånsk mylla. Men på ett ungefär. Det blåste så mycket att det nästan inte gick att andas. LÄGG AV NU, Kung Bore. Det här är inte kul längre.

Vi återvände dock med livet i behåll och nu ska det slappas i soffan, eldas i kaminen och läsas MONS Kallentoft. Han har hittills INTE fått mig över till de frälstas skara, även om den boken jag läser nu (Den femte årstiden) är bättre än den skittråkiga Midvinterblod som jag helt enkelt har gett upp, jag skiter i vem som dödade den där tjocka gubben och varför.
Men i alla fall. MONS. Jag talar till dig nu. Hur himla svårt kan det vara att göra lite research innan man skriver böcker? Inte nog med att polisen i Midvinterblod fick reda på en hundägares identitet genom "Skatteverkets register", när alla vet, eller åtminstone BORDE veta, att hundskatten avskaffades för evigheter sen och det är Jordbruksverket som har hand om ägarregister nuförtiden. Och så var det nåt mer som jag har glömt, men som störde mig då. Hittills i Den femte årstiden så har man hittat smultron trots att det fortfarande ligger snödrivor kvar lite här och där i skogen. Alltså, MONS, DET HÄR HÄNDER INTE. Inte i Sverige. Smultronplantan ska först utveckla blad, sedan blommor, sedan ska blommorna pollineras och sedan ska bären mogna innan det är tal om att plocka. Det tar veckor av någorlunda varma dagar, och på den tiden hinner all snö smälta bort. ALL. SNÖ. HINNER. SMÄLTA. BORT.

Nä, men nu ska jag läsa vidare och se om jag hittar nåt mer att reta mig på. Mohahaha.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar