tisdag 3 juli 2012

Semestertisdagen och ett recept

Idag fick jag oväntat besök, och bjöd inte ens på Gevalia trots att jag hade en påse Gevalias ekologiska och fairtrademärkta snabbkaffe i skåpet. Så djävla oväntat var besöket förvisso inte, eftersom Barbie och jag hade bestämt detta redan igår. Det oväntade inslaget bestod i Eve, som är den tredje medlemmen i det som internt går under namnet Familjen, som utgörs av Barbie, Eve och undertecknad med våra (numera vuxna) barn och (ibland, men långt ifrån alltid) "respektive", som det så flott heter (om sådan finnes).

Numera är det väldigt sällan Familjen träffas i sin helhet, inte ens vi tre grundpelare lyckas få till det särskilt ofta. Eve är dessutom alltid så SABLA busy att det nästan är lättare att få audiens hos kungen än att få till en fika med henne, därav det oväntade i hennes närvaro idag. För idag strålade vi alltså samman för några timmars umgänge och skvaller, och det var inte alls dumt. Visade de lokala sevärdheterna, som bestod av 1. Körsbärs/Törnrosdalen och 2. Tengil som stod och krattade framför sitt hus. Sedan åt vi lunch, jag hade gjort en paj och här kommer receptet:

PAJ FÖR LATA DJÄVLAR:
Den här pajen kräver inte speciellt stor arbetsinsats. Pajdegen behöver till exempel inte förgräddas, vilket det nästan verkar vara lag på när man läser receptböcker, vilket åtminstone får mig att känna att nää...vad jobbigt det verkar. Men här behövs det alltså inte. 

Pajdeg:
125 gram smör, gärna the real shit, alltså inte margarin
2 dl rågmjöl
2 dl dinkelmjöl
1 äggula
2 msk kallt vatten

Lägg smöret i pajformen och mikra i 20 sekunder. Häll på övriga ingredienser och blanda till en ganska fast deg. Ta mer mjöl om det behövs. Tryck ut degen direkt i pajformen och låt stå kallt en stund. Här har vi sparat disk och resurser genom att inte använda en extra skål att göra pajdegen i. 

Fyllning:
Här kan man ta lite vad man känner för. Idag stekte jag 1 paket bacon och 1 gul lök och blandade detta med 1 litet broccoli...huvud, eller vad det kan heta, en sån där stjälk med 5-6 buketter i toppen*. Jag skar buketterna i mindre delar, lade allt i pajformen, hällde över lite riven ost och toppade med skivade körsbärstomater. Men ungefär vad som helst går bra. Random grönsaker om man vill ha nåt vegetariskt. Resterna av gårdagens tacomiddag om man vill bli av med den. BARA FANTASIN SÄTTER GRÄNSER, som man brukar säga om man är medelålders kvinna som gillar Waldorfpedagogik och håller kurser i hur man förverkligar sig själv (iofs inte riktigt JAG då, men ändå).

Äggstanning:
3 ägg + äggvitan som blev över när man gjorde pajdegen.
3 dl mjölk
1 tsk salt
½ tsk av någon krydda, typ chilipulver, cayennepeppar, paprikapulver.

Vispa ihop (här blir det tyvärr en skål att diska) och häll över fyllningen, strö över lite riven ost och svartpeppar. Grädda mitt i ugnen 225 grader i cirka 45-60 minuter (ugnar är individer). Täck eventuellt med folie mot slutet om det börjar se mörkt ut på Kameruns avbytarbänk. Ät med någon smaskig sallad.
BON APPETIT!

*Obs. Spara stjälken. Den kan man strimla och woka, gott, billigt, nyttigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar