onsdag 20 maj 2009

Its like a band tightening around my head

Jag gillar hundar. Eller djur överhuvudtaget, men nu var det hundar det skulle handla om. Hundraser, eller närmare bestämt kamphundar. Nej, det här är inget surt inlägg som handlar om att folk inte borde ha kamphundar, eller ett surt kontrainlägg som handlar om att folk som klagar på kamphundar inte fattar någonting. Det här är mycket allvarligare än så, nämligen hur farao man ska kunna skilja de olika raserna åt.

Förr använde jag ordet "pitbull" lite slött som en synonym för kamphund i största allmänhet, men nu har jag insett att det är mer invecklat än så. Om jag har förstått det hela rätt så finns det pitbull, fast det är ingen ras (i Sverige) utan det används som en beteckning för en blandras mellan en "kamphund" (oklart vilken) och i princip vad som helst, och de kan därför följdaktligen även se ut lite hur som helst. Men i Amerika däremot är det en godkänd ras, American Pitbullterrier, men rasstandarden verkar vara minst sagt rymlig så den verkar fortfarande kunna se ut lite hur som helst. Sedan finns det bullterrier, som ser ut lite som små glada grisar. Och så finns det Staffordshire bullterrier, som är små och liksom fyrkantiga och inte så grislika. Och slutligen finns det American Staffordshire Terrier, som är större och känns lite okaraktäristiska, eller åtminstone känner inte jag att jag direkt kan peka ut någon när jag möter den.

Och jag bara undrar varför de inte kan heta något mindre snarlikt? Det här känns ju för fan helt omöjligt att hålla ordning på, men skam den som ger sig. När jag läste biologi skulle vi lära oss 50 olika fiskar och jag och min kompis lade upp den numera snudd på världsberömda strategin "en fisk om dagen". Jag lärde mig pirål och havsnejonöga, vilka råkar återfinnas på sidan 1 och 2 i fiskboken. Sedan sprack strategin av lite oklara skäl, men lyckligtvis blev fiskkursen inställd så vi slapp stå där med skammen på tentan. Till och med Jesus hade klarat det bättre.

Men strategin borde nog prövas igen, känner jag. En kamphund om dagen, hur svårt kan det vara?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar