onsdag 6 maj 2009

...and in the darkness bind them

Jag har ett ganska stort Tolkien-komplex. Det går ut på att jag tycker att Ringen-trilogin är skitbra, men jag klarar helt enkelt inte av att  läsa böckerna. Jag har börjat på Sagan om ringen hur många gånger som helst, men kommer bara ungefär till sidan 38. Sedan går det inte längre. Och då hyser jag ändå ett rätt saftigt förakt mot såna som bara ser filmer och inte ids läsa böcker. Jag har läst kopiöst mycket i hela mitt liv. Jag plöjde för fan hela Mobergs Utvandrarsvit när jag gick på mellanstadiet, så jag borde ju kunna förmå mig att ta mig genom detta också. Men det ter sig helt oöverstigligt, och det duger fan inte.

Så i slutet av förra året uttalade jag det närmaste jag någonsin har kommit ett nyårslöfte i hela mitt vuxna liv. I vittnens närvaro lovade jag heligt och dyrt att innan 2009 var till ända så skulle jag ha läst hela Sagan om ringen.

Min pojkvän stöttade mig i detta beslut genom att ge mig Bilbo, en hobbits äventyr i julklapp. Den har jag läst nu, men när man stolt informerar folk i sin omgivning om detta framsteg ler de lite överseende och säger något i stil med Ja...det är ju mer en barnbok. Där fick man.

Men nu har jag gett mig i kast med den riktiga Sagan om ringen. Jag är på sidan 59 nu, och så långt har jag aldrig kommit förr. Dessutom har jag redan hittat ett fel i boken. På ett ställe står det att Bilbo hittade Ringen i en grotta som beboddes av orcher, men så är det ju inte alls. Det var ju vättar som bodde där, det vet ju minsta barn. Som liksom jag nyligen läst Bilbo, en hobbits äventyr. Skärpning, Tolkien. Och dessutom, skulle den där lilla puttefnaskern Gollum kunna överfalla stora slabbiga orcher och döda dem och till och med äta upp dem? Knappast troligt va?

Ja, hur som helst. Jag tar mig framåt. Det är inte så lustigt (än), men skam den som ger sig.

Fast man blir ju motarbetad precis hela tiden. Idag kom en lömsk försändelse från Bokus, innehållande Stephen Kings senaste (på svenska översatta åtminstone) roman Duma Key. Jag är, som tidigare nämnts, otroligt förtjust i Stephen Kings böcker. Nu har jag att välja mellan en skitbra skräckroman och en tråkig bok där släktskapet mellan all världens hobbitar avhandlas in i minsta detalj.

Tricky.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar