lördag 12 juni 2021

Fotboll

Tänkte tillbringa lördagskvällen med att slötitta på EM-matchen Finland-Danmark, mest för att jag var lite nyfiken på vad Finland skulle kunna åstadkomma i fotbollssammanhang, och delvis för att eventuellt kunna håna mina danska kollegor på måndag om det mot all förmodan skulle bli en rödvit flopp. 
Men det fick ju en helt annan vändning när en dansk fotbollsspelare helt plötsligt föll ihop, typiskt klena fotbollsspelare tänkte jag först men sedan blev det otroligt obehagligt när jag såg att läkarna började göra hjärtkompressioner och sedan fick fram defibrillatorn. Fy så hemskt? I nuläget är det oklart vad som händer eller om han ens lever. Så himla läskigt. 

UPDATE: Verkar ju åtminstone som att han är vid liv. Sen tycker jag att fotbollen kan lära av ridsporten, där det första man lär sig inom säkerhetsutbildning är att ha ett gäng presenningar redo och så upp med dom så fort som möjligt om något händer, så att sjukvårdare får jobba ostört och att publik m m ska slippa se vad som händer. Här fick ju spelarna ställa sig i ring runt omkring och ändå var det fullt möjligt att se akut hjärt-lungräddning med hjärtstartare innan kommentatorerna bad bildproducenterna att zooma ut. Det behöver ju inte kablas ut över hela världen, kan man ju tycka. De där lakanen som de skylde med när han bars ut på bår kom ju en kvart för sent om ni frågar mig.

UPDATE 2: Det var tydligen inte ens lakan utan finska landslagets flagga som finska landslaget bussigt nog erbjöd som avskärmning. Alltså snälla Fotbollsförbundet, nu får ni väl ändå steppa upp lite. Nu är media fyllt av klag på att tv-teamen fortsatte att filma och att det var oetiskt, etc. När Geir Gulliksen ramlade av sin häst och föll in i sargen i samband med en prisutdelning på...minns inte om det var världscupfinalen eller någon av deltävlingarna, men skitsamma, poängen är att ingen såg ett smack av vad som hände utan skärmarna kom upp i princip i samma sekund som medicinska teamet kom ilandes. Och då handlar det självklart inte om att man fördröjer den medicinska insatsen genom att någon läkare står och fumlar med att spänna upp presenningar istället för att rädda liv, utan att det finns någon eller några i säkerhetsteamet som har detta som sin roll. Att om något händer så är den eller de personernas uppgift att snabbt skärma av. Sköttes exemplariskt i ovan nämnda exempel, mindre exemplariskt är när landslagsspelare måste stå som en levande sköld och man får använda nationsflaggor för att förhindra insyn. Just saying. 

UPDATE 3: Finland vann (den återupptagna) matchen med 1-0 och det var deras enda skott på mål i hela matchen. Och det trots att Danmark fick en straff, men där blev det räddning, och det var ju inte den enda räddningen utan den finska målvakten fick jobba på flitigt till skillnad mot den danska som hade kunnat sitta i en solstol och sippa på en paraplydrink, så lite hände det på hans planhalva. 
Så himla rolig statistik för Finland hittills i detta EM: 100 % vunna matcher, 100 % utdelning på skott på mål, 100 % räddningar och även 100 % straffräddningar. Det lär ju ändras inom kort, men ändå. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar