fredag 21 februari 2020

The oxweeks

Alltså, blääää vad jag är trött på vintern nu. Tycker allting är tråkigt, jobbigt och att det är kallt och blåsigt och ruggigt och mörkt och seeeeegt. Och då är det ju ändå verkligen inte alls så kallt och jobbigt som det skulle kunna vara, tänk om det hade varit minusgrader och en halvmeter snö till exempel, herregud vad man ändå har varit förskonad från mycket meteorologiskt elände denna vinter. Och lite ljusare blir det ju för varje vecka. Men ändå. Det är verkligen inte så att man skuttar med ett skratt ur sin säng.

Igår plockade jag i alla fall undan adventsljusstakarna. Jag tycker det är alldeles för tidigt att ta bort dom redan vid tjugondedag Knut, är det någon gång i livet som man behöver allt extra ljus och alla myskänslor som man kan få så är det väl under oxveckorna. Egentligen skulle man väl sätta upp dom redan i oktober också? Fast då fick man väl inte den där "snart är det jul"-känslan (som jag i och för sig inte bryr mig så mycket om eftersom vi knappt firar jul) och då hade man väl gnällt för det. Men minst januari ut står de i alla fall kvar hos oss, men igår åkte de alltså ner i källaren igen.

Idag är det i alla fall fredag och det är ju skönt. Tyvärr ingen ridning idag, det är ju sportlov och då är veckan istället fylld med en massa roliga aktiviteter för dom som är lediga. Idag skulle det vara Pay & Jump. Funderar på att sluta vid lunch och åka ut och titta lite. Vill även hämta gödsel eftersom jag nu har börjat att göra i ordning i växthuset inför den kommande säsongen. Vi odlar i såna där murarbaljor (tror jag det heter), jag fyller dom med cirka 1/3 gammal jord (från förra säsongen), 1/3 kompostjord, 1/3 hästgödsel plus ett par spadtag från den aktiva komposten så att det blir lite liv i luckan. Har hittills gjort i ordning två baljor, det återstår väl...åtta? Har även sått purjolök, vanlig lök, spenat (vanlig och nyazeeländsk) och persilja. I helgen sår jag kanske någon form av kål. Och rabarber! Är så trött på att bara ha en enda ynklig rabarberplanta (delade den i och för sig förra året, så nu har jag väl två ynkliga men det är inte nog), har i och för sig inte varit så duktig med att göda den. Har ju haft en down-period när det gäller att odla p g a (tack och lov numera f d) onda grannen Katla eftersom det helt enkelt inte är kul att påta i jorden när det står någon och muttrar svordomar och sprutar etter över ens existens på andra sidan staketet. Visst, man kan säga att man skiter i det och bara pågå och man har ju rätten på sin sida, men så värst trevligt blir det inte och en av anledningarna till att jag gillar trädgårdsarbete är att jag tycker att det är avkopplande och det finns få saker som bättre får mig att komma ner i varv, men det blir liksom motsatt effekt när man samtidigt ska försöka ignorera någon som svär och ondgör sig över ens person, bryter av grenar på ens buskar och hotar att spruta gift över ens odlingar.
De nya grannarna har jag inte fått någon direkt uppfattning om än, har bara hälsat lite på avstånd. På vår gata bor det några som vi har döpt till Familjen Bensin, för de har så många bilar och husvagnar och mopeder och epatraktorer ståendes på sin garageuppfart (nu har nog i och för sig (de f d) tonåringarna i familjen flyttat hemifrån och därmed decimerat fordonsparken något, men ränderna går aldrig ur och namnet består) och det är Fru Bensins föräldrar som har köpt Katlas hus och de har därför fått namnet Bensinmorfars (vi har hittills inte sett frun i det huset). De har en liten vit hund som till våra hundars stora förtret är ute och bjäbbskäller i trädgården, kanske lite väl mycket men hellre på det hållet än någon som kräver att det ska vara tyst som i graven från arla till särla. De har också rivit upp en stor del av Katlas omsorgsfullt anlagda rabatt på framsidan av huset och ställt en enorm husvagn där (äpplet faller inte långt från päronträdet, osv), och min man har förutspått att det "nog bara är en tidsfråga innan de asfalterar hela skiten". Den som lever får se. Hur som helst, den där ynkliga rabarberplantan har fått leva sina dagar i den extremt magra sandjorden, och det var först när jag fick lite ny trädgårdsenergi för sådär tre-fyra år sen som jag kom mig för att börja göda den lite. Men tänkte alltså dra upp lite fler plantor från frö.

I helgen är det även Gothenburg Horse Show (eller GHS som de insatta säger) så det lär bli en del tv-tittande. Har även börjat kolla på Outsidern på HBO, jag gillar den faktiskt mycket mer än vad jag trodde jag skulle göra. Alltså jag gillade ju boken, men filmatiseringen av Kings böcker blir ju sällan sådär enormt lyckade även om det finns undantag (The Shining, Lida, Nyckeln till frihet, Den gröna milen och Dolores Claiborne för att nämna några). Men hittills (har sett fyra avsnitt) så tycker jag den är riktigt bra, även om jag inte riktigt gillar hur de har gjort Holly. HON ÄR INTE SÅN I BÖCKERNA, muttrade jag kränkt ifrån tv-soffan igår. Älskar dock Holly och ska ändå försöka ta till mig denna något omgjorda karaktär. Jag gillar även hur Ralph framställs, han är så härligt rättskaffens och butter-på-ytan-men-med-ett-hjärta-av-guld-ig.


Ben Mendelsohn, bild snodd från IMDb tror jag.

Är dock tveksam till om man ens fattar något om själva Outsidern-karaktären man inte har läst boken? Tycker det är en väldigt diffus framtoning så här långt, men eftersom jag de facto har läst boken och därmed också fattar hur allting hänger ihop så kan jag ju inte riktigt svara på den frågan. Aja, det är ju inte mitt problem så att säga. Hoppas den håller hela vägen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar