fredag 21 februari 2020

Äggstra-nytt

I somras beställde jag ju avelsägg av Faverolle som jag ju blev blåst på. Eller först trodde jag att det var PostNord, men sedan var det ju inte det. Orkade dock inte tjafsa vidare med en person som inte svarade utan fyllde kläckaren med vaktelägg istället. Såhär i efterhand var det kanske inte det smartaste. Vaktlarna kläcktes i slutet av september och hann liksom inte riktigt bli könsmogna innan det stora vemodet (a k a vintermörkret) rullade in. Så i skrivande stund är de cirka fem månader och har inte bidragit med ett endaste ägg, och med tanke på att vaktlar normalt blir könsmogna vid sådär 6 veckors ålder så hade det ju varit bättre att vänta till våren och ljuset. Men det är ju på gång nu! Har dock tänkt om ifråga om Faverollerna av två anledningar. Jag tänkte ju mest på att de ska ha så gott kött. Men sen såg jag att de hade fjädrar på benen och fötterna, och jag är ärligt talat inte så förtjust i det utan tycker att höns ska se ut som höns.

Faverolle-höna, bild snodd från internet


Den andra anledningen är att jag vill värna om de gamla lant- och kulturraserna och då kan man ju faktiskt hålla sig till dom, det finns ju ändå rätt många olika sorter.

Har nu fått korn på avelsägg av Smålandshöna. Det passar väl bra för en smålänning i exil, tänker jag. De är dessutom könsvisande vid kläck, vilket gör att man kan slakta tupparna lite när man känner för det och inte i halv panik för att man är tvungen till det eftersom de har börjat gala. Ska bara få besked om och när jag kan komma och hämta ägg, sedan drar jag igång kläckaren. Stay tuned for the spännande fortsättning.


Smålandshöna, bild snodd från Kulturhönsföreningens sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar