tisdag 18 februari 2020

Städa städa varje fredag och så varje jul, det tycker jag är kul

Igår hade jag en "ledig kväll", som det kändes, eftersom jag annars alltid är i stallet på måndagskvällar. Älskar stallet, älskar ridningen, älskar min grupp, det enda som jag inte gillar är tiden. Ridning 19.30-20.30 innebär för mig: börja göra sig i ordning för att åka hemifrån 18.30 (och då har jag i regel varit igång cirka 14 timmar och börjar bli aaaaningen seg), hemma igen cirka 21.30 (om allt flyter på, det har blivit betydligt bättre nu sen det blev bestämt att gruppen innan oss skulle packa höpåsar så nu behöver vi bara dela ut färdigpackade påsar, innan skulle vi både packa och fodra), i säng vid 22 och då är man ju antingen euforisk (om det har gått bra) eller ältar sina misslyckanden (mer vanligt), så det är ju inte som att man kan somna direkt. Men klockan, den ringer vid 04.00 nästa morgon oavsett. Så tisdagarna är tuffa. Tisdagar är dessutom min kurskväll på brukshundklubben så jag får helt enkelt vänta med att vara trött till på onsdagen, som i regel är min "lediga kväll".
Hur som helst. Igår var det alltså ingen ridning p g a teorivecka och jag utnyttjade då denna ledighet till att städa i städskåpet. Har ni hört något mer patetiskt? Inte jag heller, men jag har irriterat mig på ordningen (eller bristen på densamma) i städskåpet i eviga tider. När vi bestämde att det skulle bli städskåp så gjorde vi det så bra, satte upp hyllor, skaffade plastbackar som saker skulle stå i och så vidare. Men det är rätt många år sedan nu och den ordningen som en gång skapades har sedan dess långsamt strävat mot kaos så som naturen tydligen vill ha det. Fattade aldrig det där med entropi, men så var också termodynamik mitt trökigaste inom kemin. Min kemilärare och förebild Ingegerd uttryckte det så här: När jag pluggade kemi på universitetet så var vi tre tjejer i klassen och vi sa att "det där med termodynamik är ju mest för killar", så vi lärde oss några formler utantill och sen körde vi med dom hela tiden, och det gick rätt bra så det kanske är hennes fel att jag inte riktigt förstår begreppet entropi. Kanske heller ej så politiskt korrekt uttalande, men det här var ju på den tiden när Sverige var fornstort och ungt och det gick an att häva ur sig lite vad som helst. Min fysiklärare Bengt från samma tidsperiod hade läst en undersökning där det framkom att killar har lättare för fysik än tjejer och anledningen till detta skulle då vara (minns inte om det var enligt undersökningen eller om det var Bengts egna slutsatser) att alla exempel i fysikböckerna var typiskt manliga, det var bilar som accelererade och saker som exploderade och gevärskulor som gick i banor och liknande "som tjejer inte kunde relatera till" och därför inte kunde få in i sina små tjejhjärnor (det var inte exakt så han uttryckte det, men det var väl andemeningen får man väl anta). Så när Bengt skulle beskriva ett exempel på hur man beräknar en kastparabel som skulle vara begripligt för alla så tog han en kvinna som stod på åttonde våningen i ett höghus och slängde en krukväxt efter sin man. Jomen det känns ju som en typisk tjejgrej att göra. Jaja, det var andra tider då.

HUR SOM HELST. Entropin, oordningen, i städskåpet var påtaglig. Ägnade därför kvällen åt att dra ut allting, sortera, slänga, lägga i ordning och ställa tillbaka. AH. Så nöjd med resultatet. En plastback med rengöringsgrejer (såpa, Ajax, maskindiskmedelstabletter, vanligt diskmedel, toalettrengöringsmedel och liknande), en med förbrukningsvaror (diskborstar, svampar, avfallspåsar med mera), en med dammsugarmunstycken och påsar till den gamla dammsugaren (misstänker att min man ändå kommer att vilja behålla den till döddagar), en med dammsugarmunstycken till MY LOVER DYSON (say no more), en med tillbehör till min andra hushållsmaskinsälskling Ankarsrum samt en med diverse kemikalier (läderfett, symaskinsolja, impregneringsmedel, kaminfogmassa, lampolja och sånt där som man inte direkt använder dagligdags), allt prydligt uppmärkt med etiketter. Alla hundsaker som används ligger numera i Garderoben™ och alla hundsaker som INTE används ligger i källaren. Ett typiskt innehåll i en av plastbackarna innan var: ett dammsugarmunstycke, en öppnad förpackning Wettexdukar, en hundsele, en flaska grönsåpa, ett gratiskoppel från Anicura, en reklamförpackning med diskmedelstabletter, två hundhalsband, några Scotch Britax-svampar som ramlat ur sin förpackning, ett odefinierat rör till någon dammsugare samt något mirakelmedel mot fläckar (som visat sig inte alls vara ett mirakelmedel och därför blivit liggande). Detta innehåll  återfanns i ALLA plastbackarna, inte konstigt att man aldrig hittade vad man skulle ha, och inte heller konstigt att det fanns inte mindre än sju förpackningar Wettexdukar varav fem var öppnade. Kommer ej att behöva köpa disktrasor de närmaste åren i alla fall.

Känner mig så perverst nöjd med utfallet, och ännu mer perverst nöjd sedan jag drog över hallmattan med DYSON och fick den fräsch och nystädad på trettio sekunder. Nu återstår bara, eh, resten av huset. 2020 ska bli ordningens år är det tänkt. Vi får väl se hur det blir med den saken. Talade strängt med min man, hamsterkonungen, om den saken häromdagen och kan väl säga som så att vi är inte direkt överens. Källaren är en svår nöt att knäcka, för det har aldrig varit någon riktigt bra ordning från början och sedan dess har det bara lassats in ännu fler grejer där. Tänker mig att man får släpa ut allt och börja om från början, sätta upp ordentliga hyllor att förvara saker i och (här kom det allvarliga till min man) när de är fulla så är det "en in, en ut" som gäller. Är inte hundra på att han höll med om den biten. Sen ska ju allt som ska släpas ut förvaras någonstans under tiden, men jag tänker mig att man staplar det på lastpallar och lägger en presenning över. Aja, det får väl bli ett bekymmer att ta tag i till våren. Nu ska jag njuta av mitt städskåp. Det trodde man aldrig när man var ung och dum och föreställde sig att livet gick ut på att bli rockstjärna. Undrar om Bruce Springsteen någonsin har ägnat sitt städskåp en tanke?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar