tisdag 10 oktober 2017

Två icke-boktips och lite om höns

Har i dagarna påbörjat två böcker som jag med största sannolikhet inte kommer att läsa ut. Den ena var Hemma hos Bettan av Eli Åhman Owetz. Jamen det var ett misstag. Stod på bibblan när de precis skulle stänga och tyckte det kändes lite nördigt att bara låna en bok om olika hönsraser. Så jag ryckte till mig den här som stod på Tillbakalämnat Idag-hyllan. TROTS att det stod att det var "en varm och humoristisk feelgood-roman". Jag gillar ju inte ens feelgood-romaner så jag vet inte varför jag trodde jag skulle gilla den här? Det är förmodligen Lisa Jewells fel. Lisa Jewell skriver också feelgood, eller kanske snarare chick lit, men det är ungefär lika illa. Men så läste jag Fågelburen, som inte var varken det ena eller det andra och så tänkte jag väl att jag ändå kunde "ge den här en chans". Om inte annat så för att slippa gå hem genom hela byn med endast en hönsbok i näven. Men alltså...nej. Det var verkligen ingenting för mig. Hemma hos Bettan alltså. Alldeles för flåshurtig i tonen och det fanns liksom absolut ingenting hos karaktärerna som intresserade mig det minsta. Den här boken får noll nostalgitrippar av fem möjliga.

 
Sen laddade jag ner Svart flicka, vit flicka av Joyce Carol Oates, som jag kanske är den enda människan i hela världen som inte läst. Känner lite att jag borde göra samt gilla hennes böcker, för det verkar alla göra. Men åtminstone den här kändes så himla träig. Man läser och läser och det händer inte ett smack, bara ett omsorgsfullt ältande av detaljer som åtminstone inte intresserar mig. Den här får en (minimal) amerikansk dröm av fem möjliga.

 
PS: Hönsboken var däremot jättebra. ELLER KANSKE INTE? Har hela tiden sagt att jag vill ha skånska Blommehöns. Men nu vet jag varken ut eller in. Finns ju så sjukt många fina! Har dock snävat in urvalet så här:
1. Ingen dvärgras utan gärna åt det lite maffigare hållet. 
2. Ingen ras som har en massa konstiga tofsar och fjädrar överallt. Det finns jättemånga utseendemässigt coola raser, men jag vill att en höna ska se ut som en höna.
3. Ingen ras som prompt vill ruva stup i kvarten. Vi ska ju ändå inte ha någon tupp så "svag eller obefintlig ruvlust" är inte ett problem. Är ej jätteintresserad av att gå och passa och plocka bort ägg från en höna som vill ligga och sur-ruva fram kycklingar som ändå inte finns.
4. Inga klena typer, typ silkeshöns, som inte tål regn och kyla, utan något mer robust.
Finns dock ett antal som stämmer in på ovanstående. Så ja...den som lever får väl se. OM hönshuset mot förmodan någon gång blir klart villsäga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar