fredag 16 december 2016

Rouge One

Jaha, vi gick ju och kollade på den nya Star Warsfilmen härförleden. Jag är väl inget BRINNANDE FAN av Star Wars, men min man är och mitt intresse för Rebellerna och Imperiets kamp i rymden har väl åtminstone gått från iskallt till något mer än fingervarmt under årens lopp, så vem vet hur det här kommer att sluta? Kanske dyker jag upp på en premiär utklädd till Stormtrooper? När jag anlände till gallerian där Ankeborgs biograf är belägen så var det nämligen någon som vaggade omkring där i vit plastdräkt och mask. Det var en mycket märklig känsla, det där att se en Stormtroopersoldat åka rulltrappa samt posera med folk som ville ta selfies. Men man vet aldrig, nästa gång kanske det är jag som går all in?

Ja, men filmen då? Utan att avslöja mer än smulor av handlingen så jo, men den var faktiskt bättre än förväntat. Jag trodde den skulle vara en ren spinoff-krigsfilm utan några av de vanliga karaktärerna, men den lät sig villigt fogas in i kronologin som...typ episod 3B, och det var ju i alla fall några kända ansikten (men kunde ha varit mycket fler om ni frågar mig, och jag fattar ju såklart att det inte är så himla lätt att ha med Luke Skywalker som han såg ut för 40 år sen, men hur svårt kan det vara att göra några scener med Chewbacca eller C3PO? Vem som helst kan ju klä ut sig till dom, och att råma som en wookie och tala som en brittisk aristokrat är ju liksom inte så svårt).

Sen gillar jag ju även det här som säkert är jättepolitiskt korrekt uttänkt, att det är en stark och smart kvinna i huvudrollen som INTE går och tindrar med ögonen efter en karl hela djävla tiden, utan som är kompetent och kan ta vara på sig själv. Eller, det börjar ju bra med det i alla fall, sen orkade väl filmteamet inte tänka så mycket längre utanför den normkritiska boxen för när det stod klart att inte Rådet var eniga i huruvida man skulle åka till Rymdtjottahejti och hämta ritningarna till Dödsstjärnan och därför blev det nej, och det var ett gäng som anmälde sig som frivilliga i Kampen, och då var det såklart bara karlar. Samma i Sagan om ringen-filmerna, där är det också i princip enbart individer av manligt kön som får dra på sig ringbrynja och slipa svärd och dra ut i fält och bekämpa ondskan. Sånt blir man ju lite trött på, inte för att jag menar att det är så himla eftersträvansvärt att gå ut i krig med svintaskiga odds där man med största sannolikhet blir dödad innan man hinner säga "Lucasfilm", men jag menar om man har en fiktiv värld där allting är möjligt så måste man väl inte applicera varenda djävla vit västerländsk mansnorm i den, KAN MAN JU TYCKA. Det är ju ändå snart 2017 och då borde väl även en filmproducent kunna tänka lite längre än näsan räcker. Men nä, där finns det mycket kvar att jobba med.

Men ja, bortsett från ovanstående så var det en helt okej film. Vi såg den i 3D och det var...tja, mäktigt såklart. Rymden gör sig väldigt bra i 3D. Synd bara att mina 3D-glasögon var bautastora och gled ner någon millimeter varje gång jag blinkade, och blinkar gör man rätt ofta under 2 timmar och 13 minuter, så det kändes som att jag mest fick sitta och syssla med att rätta till dom. Borde kanske haft Stormtrooper-hjälm trots allt? Men i alla fall: Jag ger den här filmen tre och en halv ljussablar av fem möjliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar