fredag 2 december 2016

December?

Jaha, nu är det december och officiellt VINTER. Min sämsta årstid kan man ju lätt säga. Hatar mörker, kyla och jul. Eller det är kanske att ta i att jag hatar jul, för oftast innehåller den ju trevliga saker som till exempel ledighet och god mat och det är ju saker som står väldigt högt upp på listan över braigheter. Vad jag hatar med julen är den sociala stressen, att man måste få ihop ett umgänge som man egentligen inte är så värst intresserad av och allt måste bli så djävla LYCKAT och det vid ett enda tillfälle, som om man bara har en enda chans i hela världen och det är helt omöjligt att göra om och göra rätt. Om julen skulle råka bli lite halvdan, med bränd skinka, smutsiga fönster, dassigt väder och smågräl så är det i det närmaste likvärdigt med att ha tillbringat den i ett koncentrationsläger. "Det är ju bara jul en gång om året" säger folk i en rätt så uppfordrande ton när man försöker backa undan eller minska ner eller ändra på något, som om det inte skulle komma en ny nästa år, eller som att kungen har låtit utfästa dödsstraff på att konsumera Janssons frestelse, Kalle Anka och ischoklad andra dagar än den 24 december.

Plus att jag verkligen avskyr den här konsumtionshetsen, året om men den ger sig ju aldrig så väl tillkänna som i juletid både innan och efter. Ta ett studiebesök på Elgigantens mellandagsrea och kom sen inte och påstå att det inte finns pengar i det här landet (obs, jag vet att det finns folk som verkligen är fattiga även i Sverige, och det är inte dom som avses, utan det är mer kategorin lättkränkta människor som påstår att de inte tycker att de har råd att skicka med ungarna matsäck till friluftsdagar i skolan i samma andetag som de tänder en cigg och låter krokodiltårarna strila över de nygjorda tribaltatueringarna). Sen blir man ju ibland (läs: jämt) förvånad över hur lite självinsikt människor har. Följer en såkallad livsstilsblogg där det köps kläder, leksaker till barnen och prylar till hemmet som om det inte fanns någon morgondag, och ändå skriver personen bakom bloggen att hen "nästan aldrig köper någonting till mig själv". Och hur kan folk på riktigt ens med att låtsas bekymra sig över miljön i samma andetag som de googlar efter billiga flygresor till Thailand?

Ur led är tiden. Det går inte att skylla på december, tyvärr. Gud vilket deppigt inlägg det här blev. Egentligen skulle jag skriva om att det var någon som ringde in till nattradion och pratade om Nicke Lilltroll och tvärsäkert påstod att det var något som sändes på radio "under kriget". Jag är uppvuxen med Nicke Lilltroll, visserligen på grammofonskiva men ändå, jag känner mig ju knappast som någon som är 80-ish. En snabb googling visade dock att personen-som-ringde-in-till-radion-för-att-berätta-detta hade FEL, så jag blev raskt några decennier yngre och det var ju i alla fall rätt skönt.

1 kommentar:

  1. Jag är så gammal att jag hörde Nicke Lilltroll på radion. Har dessutom TYDLIGT minne av det. Däremot har jag svårt att komma ihåg hur det såg ut i grottan som vi levde i...

    SvaraRadera