onsdag 13 april 2016

Gubevars för dumt fôlk, som Fröding skulle ha sagt

Facebook är ju en fantastisk källa för spridning av förnumstigheter i stil med "CARPE DIEM" och "SÄG NEJ TILL CANCER" (som om det fanns människor som sa: Cancer? Ja tack, med mos och lingon), och då ska vi inte ens prata om de här rubrikerna i stil med "Kvinnan trodde det var ett vanligt brev, men när hon öppnade det trodde hon inte sina ögon" som får mig att bli helt djävla bindgalen. Det är så dumt, för det första, och för det andra så är det ju i 99,7 % av fallen inte tillnärmelsevis så uppseendeväckande som rubriken vill låta göra gällande.

Det senaste jag läste (under den vämjeliga rubriken Sköterskan förklarar ADHD för deras 9-årige son och jag bara måste dela vidare, vilket nästan fick mig att klickvägra, men så var det någon jag kände som hade kommenterat så då var jag "tvungen" att läsa hela inlägget). Så här förklarar man tydligen ADHD för en 9-åring:

"Såhär är det, det finns två sorter av människor, och det har gjort sedan tidernas begynnelse. Det finns bönder och jägare. Bönder kan planera och vänta. De sår och skördar tålmodigt och noggrant. Jägare däremot måste vara på spänn hela tiden, redo att reagera mot faror och snabbt agera. De uppfattar minsta ljud. Nu ska vi ta reda på om DU är en jägare. Det är inget fel på dig, Det är samhället som är anpassat efter bönder och inte jägare. Man kan inte sätta en jägare i ett fyrkantigt bås och säga åt dem att sitta still. De är inte gjorda för det!”

Såhär vill jag svara på det:
1. Att vara bonde handlar inte om att peta ner ett frö i jorden och sedan sitta på arslet och vänta, utan att kunna hantera och agera utifrån att omständigheter man inte kan påverka hela tiden förändras.
2. Att vara jägare handlar till 99 % om att ha tålamod och vänta.
3. Människan är ytterst anpassningsbar, det är därför vi är så framgångsrika som art. Vi är generalister snarare än specialister. Därför kan vi BÅDE bruka jorden och jaga.
4. Samhället idag är anpassat för att allting ska gå så djävla snabbt och det ska finnas en quick fix till allt för inget får ta någon tid överhuvudtaget, är det konstigt om ungar blir stimmiga och har svårt att koncentrera sig? Det är väl inte anpassat efter NÅGON, men snarare någon som är rastlös och reaktiv än en som är sävlig och bakåtsträvande.
5. Jag vet många jägare som helt frivilligt sitter blickstilla i fyrkantiga bås (a k a jakttorn) flera timmar i sträck. Det går jättebra.
6. Jag vet många bönder som får frispel av att sitta stilla och inte göra någonting "eftersom det alltid finns något som måste göras på gården". Det går inte alls jättebra.
7. Gubevars för dumt fôlk. Nä, det var det Fröding som sa. MEN JAG HÅLLER MED.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar