onsdag 27 april 2016

"Allt brinner vid rätt temperatur"

Okej, jag är ju en sån där jobbig typ som tycker att man ska sortera sopor. Den som inte källsorterar är fan i mig både lat och dum i huvudet, hur svårt kan det vara liksom? Den som säger sig "inte ha tid" får nog ta och se över sin livssituation, för då är det fan i mig illa. Det får liksom vara dags att sätta P för det här sorglösa slit-och-slängtänket som väl startade nån gång på 50-talet och som sedan har drabbat planeten som en smittsam farsot i form av ett ofantligt slös med ändliga resurser. Det här är inget dataspel, vi får inte en ny jord när den här tar slut. Och att källsortera sopor är förstås en piss i Mississippi (men seriöst - hur många s och p kan man stoppa in här?) jämfört med hur mycket skit tillverkningsindustrin spyr ut, men två fel gör ju inte ett rätt så att säga.

Jag tror att om jag hade fått en krona för varje gång jag hade hört någon säga "allt brinner vid rätt temperatur" som ett argument för att slippa bry sig och bara knö ner allting i brännbart, då hade jag kunnat säga upp mig och leva på räntan fastän den väl ligger på minus vid det här laget. Ja, (nästan) allting brinner upp. Ja, rökgasreningen på sopvärmeverken är effektiv. Vad det handlar om är att det är slöseri med resurser att elda upp saker som kan återvinnas, till exempel plastförpackningar, och omvandla det till energi. Sedan ska man använda den energin för att till exempel utvinna mer olja, som är en ändlig resurs, bara för att tillverka nya plastförpackningar. Ja, ni hör ju själva hur dumt det låter. Så sluta upp med att säga att allting brinner eftersom det inte handlar om det. Sluta gnälla, börja sortera. Over & out från den här sura miljömuppen nu då.


1 kommentar:

  1. Tycker som du ocksa i denna fraga. Lata jävlar som inte ens orkar ga med tomflaskor till glasbanken. Fast där jag bor underlättas det av att man maste köpa sina sopsäckar. Om det inte är en köpt säck tar sophanteringen inte med den. Finurligt eller hur?

    Här hemma sorteras allt som gar. Glas, metall, papper, kartong, grönt osv. Snalis som jag är :).

    Annika

    SvaraRadera