måndag 4 januari 2016

Gravity

Såg filmen Gravity igår. i 3D. Läste att den fått sju Oscars, men jag kan ju tycka att den skulle ha sju överkorsade soptunnor istället. Så kass tycker jag nämligen att den var:

(((SPOILER-VARNING)))

Jo, det var några astronauter, varav en var George Clooney som var extremt käck och putslustig, och en annan var Sandra Bullock, som var läkare och sammanbitet svårmodig, som var uppe i en rymdfärja och grejade med Hubble-teleskopet, oklart vad, och så kom det en massa rymdskrot så rymdfärjan slogs sönder och alla utom Sandra Bullock och George Clooney dog. Och sen gick det cirka en halvtimme när de svävade omkring i viktlöst tillstånd hit och dit och försökte rädda varandra. Fick nästan tag i varandra. Dängde in i vad som återstod av teleskop och rymdfärja hundra gånger, med sådan kraft att de borde fått vartenda ben i kroppen krossat, och om inte rejäla whiplash-känningar, men George Clooney fortsatte att vara putslustig och Sandra Bullock fortsatte vara sammanbitet svårmodig, men hur det nu var så lyckades de koppla ihop sig i något snöre och ta sig till den internationella rymdstationen ISS, där det fanns nån rymdkapsel som de skulle använda för att ta sig tillbaks till jorden. Sen började Sandras syrgas tryta. Hon fick tag i något snöre som satt fast i något, men då insåg George helt hjältemodigt att han var tvungen att koppla loss sig för att inte dra båda två i fördärvet. Han gav handfasta råd hur Sandra skulle göra när hon var helt ensam i rymden och singlade sedan iväg mot döden med gott mod. Fortfarande hade de radiokontakt, och det var ju en sabla tur för Sandra för nu larmade det i hennes rymddräkt att koldioxidhalten var för hög. Den blir det när det inte finns tillräckligt med syre (eftersom man andas ut koldioxid) och då blir man först yr och sedan förlorar man medvetandet. Sandra bumpade långsamt omkring i rymden så länge att hon borde ha kvävts cirka tio gånger om, men det gjorde hon inte utan till slut tog hon sig, med hjälp av radiokontakt med George, in i rymdfärjan. Det första hon gjorde där var, förutom att slita av sig hjälmen och flämta, var att ta av sig i bara underkläderna. Det är ju ett helt logiskt tillvägagångssätt (som Sigourney Weaver även använder i Alien) när man är enda överlevande i rymden med rätt osannolika odds för överlevnad. Aldrig att man ser en karl sväva omkring i viktlöst tillstånd endast iförd kalsonger, men det är väl inget man ska haka upp sig på antar jag.
Ja, i alla fall, Sandra skulle starta en trasig rysk rymdraket för att ta sig vidare till en kinesisk rymdstation. Det var miljoner knappar överallt och allting på ryska, men det var inget som hindrade henne när hon bläddrade i en manual som man fick anta ändå var skriven på engelska. Hela tillvägagångssättet var helt ologiskt, men hon fick igång den och for iväg. Men då: BOIIIING (fast i rymden kan ingen höra en raket studsa tillbaka) så fastnade fallskärmen i någon del av ISS och kom inte vidare. Fan vet vilket material de linorna var gjorda av, men de var slitstarka. Så Sandra fick ut och studsa omkring en stund i rymden och lyckas få loss den. Men sen när hon ska åka så finns det inget bränsle. Då deppar hon ihop och skruvar ner syrgasen och tänker ta livet av sig. Men plötsligt dyker George Clooney upp igen, muntrare än någonsin, dricker rysk vodka och berättar att det finns bränsle till landning och att start och landning är samma sak fast tvärtom och hej och hå. Sen visade det sig att han bara var en hallucination, men Sandra kom på nya tankar och med hjälp av hallucination-Georges direktiv (YEAH RIGHT) så lyckades hon ta sig därifrån, sista biten med hjälp av en brandsläckare, och in i den kinesiska rymdstationen där allting är helt obegripligt och på fakking kinesiska, men hon lyckas få igång den OCKSÅ och susade mot jorden i en djävla hastighet, men i EXAKT RÄTT SEKUND så lyckades hon få ut bromsfallskärmen och ploppade ner i havet, höll på att drunkna men lyckades ta sig upp och i land och så var filmen slut.  SJU OSCARS ALLTSÅ. Sug på den. Det är uppenbarligen inte jättesvårt att vara manusförfattare.

Hade tyckt det var jätteroligt om slutet twistats till med att hon till exempel spolats i land i något extremmuslimskt land och blivit skjuten av talibaner för att hon gick omkring i bara underkläderna och utan slöja. Det hade ju blivit ett härligt västgötaklimax på denna storslagna film.  

1 kommentar:

  1. Tack! Jag tyckte att den filmen sög apballe också. Så HIMLA OVERKLIG och korkad att jag vet inte vad. Har kompisar som tokgillar den, funderar starkt på att säga upp kontakten. Får bli BFF med dig istället märker jag.

    SvaraRadera