torsdag 22 januari 2009

Den som äger en boksamling får en massa damm på köpet

Jag gillar böcker. Problemet med att gilla böcker är dels att man redan har jättemånga och dels att det är så himla lätt att samla på sig ännu fler. Man går där på Ica och tänker: Palsternacka. Och så plötsligt dyker det upp en korg med reapocket precis bredvid grönsaksavdelningen. Och sen står man där med sina överfulla bokhyllor och tänker att man kanske borde rensa lite. Men det är svårt. Man vet aldrig om man får lust att läsa-om en bok. Det vore dumt om den boken var utrensad då. JA, jag har svår separationsångest från min boksamling.

För ett bra tag sedan införskaffade jag ännu fler bokhyllor. Av olika anledningar har de bara blivit lamt stående, men i helgen inleddes det projekt i vilket bygga ihop hyllorna var det lilla. Det stora i detta projekt är att flytta om alla böckerna och systematisera så att det blir ordning och reda. Facklitteratur för sig, skönlitteratur för sig. Med inbjudande luft i hyllorna så att man kan få plats med mer efter hand. Så var tanken i alla fall. Mina samlade hyllmetrar hade ju utökats med 100 %, så det skulle bli så enkelt så.

Bah. Nu har jag hållt på med detta i flera timmar och man kan i bästa fall säga att jag har sorterat lite grovt. Facklitteratur i ett rum och skönlitteratur i ett annat. På ett ungefär åtminstone. Och den imponerande mängden tomma hyllplan känns redan för liten. Jag hade nämligen även en samling böcker bakom böckerna i min gamla bokhylla. Såna som kanske inte är sådär jätteimponerande litterära mästerverk, men som jag ändå inte kan tänka mig att skiljas från. Till exempel alla mina hästböcker. Frågan är bara hur tufft det är att ha Britta och Silver på vinterritt och Drömmen om en ponny bredvid titlar som University Physics (Benson et al) och The Cell (Alberts et al).

Sa jag att jag hade separationsångest?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar