torsdag 24 februari 2022

Shortcuts

Min bror påstår att jag en gång i tiden skulle ha gjort ett uttalande att människor som inte kan typ alla kortkommandon i Word inte har något existensberättigande. Jag minns inte själv att jag gjort detta rätt så starka statement och tycker det låter lite väl överdrivet till och med för att komma från mig.

Men de VANLIGASTE kortkommandona måste man väl ändå kunna kräva av folk att de kan? Inte alla, men att kunna ändra från vanlig stil till fetstil, kursiv eller understruken och tillbaka igen utan att behöva markera och klicka och ha sig? Får för fan PANIK när folk i min relativa omgivning börjar irra i menyer eller inte heller kan de mest basic:a ASCII-koder som till exempel Alt 0153 eller Alt 0176. Nu pratar jag alltså om folk jag jobbar med, hur andra människor sköter sina tangentbordsförehavanden lägger jag mig inte i. Men av i alla fall vissa av mina kollegor kräver jag lite mer än så. 

Hur kan man leva på 2020-talet och INTE VETA HUR MAN ANVÄNDER EN SIDFOT I WORD? kan jag mycket väl ha gormat i fikarummet i morse eftersom jag skulle uppdatera ett dokument som jag fått ärva av en pragmatisk dansk. Han var så pragmatisk att han tydligen tyckte det gick snabbare att lägga till små textrutor med information och logga längst ner på VARENDA sida i dokumentet istället för att göra det som en sidfot. Nu skulle jag behålla innehållet i dokumentet och bara ändra från det danska företagsnamnet till det svenska, och jag förväntade mig inte att behöva göra det på TJUGO DJÄVLA SIDOR. Den danska kollegan har slutat och det var en djävla tur för honom kan jag ju säga. Med vänlig hälsning Office-Hitler. 

9 kommentarer:

  1. Haha, det där kan ju t.o.m jag i Word, trots att jag mer är Excel-typen.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju inte precis raketforskning :D

      Radera
  2. Alltså, jag skriver ju texter i word, det gör jag. Men att göra någon form av layout i det programmet är ju som att försöka peta tänderna med en spade.
    Adobe forever! Ingen kommer någonsin få mig att säga något snällt om Office-paketet. Det är en principsak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Minns mitt första ordbehandlingsprogram, det hette Cicero. Det var bara en blank sida och så hade man ett tangentbord med särskilda funktionstangenter för klipp ut och klistra in och liknande. Eller "liknande", det var nog nästan det ENDA man kunde göra. Sen när Word kom tyckte jag det gränssnittet var oerhört rörigt och "tog fokus från skrivprocessen". HAHAHA. Det var tider det.

      Radera
  3. Åh, jeg fikk være helt på kontoret en hel uke da jeg jobbet på museum og ingen engang kunne ctrl+c.

    SvaraRadera
  4. Hahahaha, Office-Hitler🤪😂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Faktum är att jag är så gammal att jag t.o.m. kommer ihåg ett helt gäng kommandon i Word Perfect, som var det stora då, innan Word kom och seglade om🤪

      Radera
    2. Word Perfect...oj, det var längesen. Men jag minns också :-)

      Radera