torsdag 3 februari 2022

Häng city

Har läst Häng city av Mikael Yvesand och det ska du förbanne mig också göra, det är en order. Boken handlar om detta: 

"För några år sen öppnade en snabbmatsrestaurang vid systembolaget. De valde det oambitiösa namnet Mat City, vilket ledde till att vi därefter började kalla saker efter dess utmärkande egenskap följt av city . En gång sa Davve till exempel att vi borde åka till diskot på Örnäset eftersom det kommer vara Röv City. Vindstilla kvällar är i regel Mygg City. Vid vårdcentralen bredvid Jocke och Davve ligger Häng City."

En sommar utan krav och vuxen närvaro tar sin början. Tristess förträngs med dumdristighet och saknad med obrottslig vänskap. Ett villakvarter i Luleå drabbas av ett fruktansvärt brott, samtidigt som livet rullar på. Med skateboard, cykel, buss. Till stugan, ön, kojan i Häng City. Hur mycket chips tål egentligen en kropp? Varför döljer sig Robert Brännholms styvfarsa Rajje alltid till hälften när man hälsar på? Föddes han bakom ett plank?

Älskade exakt ALLT med den här boken. A-L-L-T. Köpte den på chans eftersom författaren till boken även står bakom det enligt mig otroligt begåvade instagramkontot googlemord (med det otroligt humoristiska namnet på kontoinnehavaren "Leif GPS Persson") och det var fan i mig välinvesterade pengar eftersom, sa jag det, älskar exakt ALLT med den. Språket. Miljöbeskrivningarna. Sättet den parallella berättelsen växte fram och tog plats. Att den inte handlade om någonting alls och ändå handlade om allt. Känslorna. Inte för att jag någonsin har varit en 13-årig kille som cyklar omkring och bygger kojor och snor snus och andra saker i Luleå. Men när jag läste boken så VAR JAG DÄR om ni fattar vad jag menar. Den här boken får fem otroligt starka läsupplevelser av fem möjliga. SCHAS IVÄG TILL BIBBLAN MED ER ALLIHOPA. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar