torsdag 10 februari 2022

De olympiske leker

Blev precis uppringd av en glad gutt fra Norge, en kollega som knappt ens hann säga hej förrän han ville veta om jag "följde OL". OL som i "olympiske leker" (med reservation för stavning här), detvillsäga OS, och det säger väl allt om norrmännens glättiga och uppsluppna inställning till saker och ting? Är det inte väldigt mycket "til topps bestefar" med raska steg och en ryggsäck full av Ringnes öl i norrmännens sätt att skida fram i spåren där vanliga dödliga idrottsmän får svettas och mödas för att ens kunna ta rygg på dom? Nu vill man ju inte framstå som en dålig förlorare, så jag gratulerade sportsligt min kollega till framgångarna och önskade lycka till i de fortsatta lekarna, även om det sved. 

Funderar nu på att ringa till någon valfri dansk kollega och höra mig för om deras eventuella framgångar i vintersporterna, men det är kanske att utmana ödet? Har ju ändå en dansk chef, han kanske drar in lönen för mig om jag hånar för mycket om uteblivna guldmedaljer i både handbollen och de såkallade snorsporterna? Bäst att ligga lågt tills Johaug gått i mål, som min norska kollega sa i den kamratliga anda som idrotten skapar, jodåsåatt. 

4 kommentarer:

  1. Av egen erfarenhet kan jag bekräfta att norrmän sällan jobbar över, för de ska upp till hytten och ga pa tur. A andra sidan är de fan sa effektiva när de är pa jobbet. Till skillnad fran danskarna som mest hygger sig och halsar en bajer.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hade en gång en finsk VD som sa att svenskar, norrmän och finnar är lätta att jobba med för alla är ungefär likadana i grund och botten, men danskar var ett helt annat slags folk (bara det att "i grund och botten" heter "i bund og grund" är ju anmärkningsvärt).

      Radera