tisdag 6 april 2021

Påsken som kom och gick, BILDSPECIAL

Påsk är min favorithögtid av många anledningar. För mig är den otroligt kravlös, vi har liksom inga  direkta påsktraditioner överhuvudtaget, vilket innebär att man kan göra lite vad man känner för istället för att hetsa och stressa och nästan vara tvungen att lägga upp ett helt OS i logistik för att kunna vara alla till lags (ja, julen, jag tittar på dig även om jag inte personligen är så drabbad av detta längre). Våren brukar vara hektisk rent jobbmässigt och då kommer påsken som en välkommen ledighet mitt i alltihop. Och så har man detta finurliga: först en fredag som känns som en lördag, följt av en lördag som känns som en söndag. Och sen när man tänker att nu är det slut på det roliga så visar det sig: 1. det var ju bara lördag, fastän det kändes som söndag och 2. den riktiga söndagen åtföljs av en ledig måndag. Det är ju nästan som magi. AAAH. 

Har haft det enormt gött. Var ju ledig även på skärtorsdagen, medan min man jobbade så påsken inleddes med egentid för yours truly. Läste i byns lokala Facebookgrupp att någon sett två vargar gå upp i skogen precis utanför byn, men jag tänkte att det nog var ett aprilskämt? Och även om det inte var det så kan ju vargarna ändå inte vara exakt överallt på en och samma gång? Tänkte jag och stövlade därför morskt upp i skogen och gick en runda med mina fyrbenta vapendragare. Mötte ingen levande varelse, men när jag kom tillbaka till människobyn så möttes jag av ett par uppjagade personer som undrade om jag inte "hade läst på telefonen". Diskuterade aprilskämtens vara eller icke vara en stund (det var tydligen inget skämt ändå, åtminstone bedyrade personen som skrivit inlägget sanningshalten i det). Hur som helst. Vi överlevde!  



Överlevare

Sen har jag mest gnott i trädgården och rensat ogräs så det har stått härliga till. Har ju en ständigt pågående och rätt ojämn kamp mot kirskålen som utan åtgärd lätt tar över allt vad köksträdgård heter på ingen tid alls. Gillar dock att rensa, så jag klagar verkligen inte. Det är enormt meditativt att sitta där och gräva efter rötter och försöka reda ut trasslet och få upp dom ur jorden utan att de går av och bildar nya små kirskålsplantor fortare innan någon hinner säga Round Up*.

10 liter rötter per kvadratmeter, cirka. 

Hönsen blir helt överlyckliga av en spann med trassliga kirskålsrötter och lite bladgrönt. Och de har fått många i helgen som gick, har fått ihop minst två spannar per dag. 

Bielefelder-kycklingarna fick också komma ut och smaka lite vårluft. De är cirka sex veckor nu. Första veckan dog tyvärr två kycklingar av sex, båda tuppar, av okänd anledning men sånt är livet. Där gick  blivande mat till spillo! Så nu har vi tre hönor och en tupp. Vi har ju redan "lite för många" hönor, så jag tänkte att jag behåller en och säljer två när de har vuxit till sig lite. 

Ute i vårsolen för första gången

Min man byggde trädäck och pergola så det stod härliga till. Det hade gissningsvis redan varit klart om han använt färdigt virke, men sånt är ju för mesar. Vi (läs: en arborist) fällde en jättestor lärk som hade börjat luta betänkligt i höstas. Av denna sågade min man upp plankor som nu ska bli trädäck. Pergolan ska byggas av stammarna från en jättestor cypress som vi fällde för ett par veckor sen. 


Just nu: inte mycket till uteplats. 


Det lär ju bli ett trädäck som ingen annan har i alla fall. Vi är inte eniga om hur högt det ska vara, min man tycker jätte-jättehögt så att man ska sitta som liksom på en kommandobrygga, medan jag tycker tvärtom. Vi var överens om att det ska vara så högt att en hund ska kunna komma in under och jaga eventuella råttor/möss/sorkar som kan tänkas vilja bygga bo där, men jag tänkte tax och han tydligen Grand Danois? Aja, det löser sig nog. 


Ut på tur, aldrig sur. 

Ja, men det var nog hela helgen det? Skogspromenader, trädgårdsarbete, mycket mat och häng i soffan och sovmorgnar och sånt där härligt. Nu är det jobbvecka igen, men kort sådan, vilket också är en del av påskens magi: man tror det är måndag och så är det plötsligt tisdag. 





* Obs: SKOJA. Skulle hellre låta hela trädgården växa igen än att använda gift.  

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar