tisdag 20 oktober 2020

Jag fick 10 miljötips

 Följer ett konto som heter s.u.s.t.a.i.n.a.b.l.e på Instagram, det är ett konto som inte helt överraskande handlar om miljö och miljöpåverkan och hur man skulle kunna göra/tänka för att den här planeten möjligen ska kunna överleva oss och inte tvärtom. För att citera C.S Lewis: You can't go back and change the beginning, but you can start where you are and change the ending (hittade just det citatet på just det kontot och det passade ju väldigt bra till miljön även om det kanske inte var det som avsågs från början)

Ja, i alla fall. På detta konto fick man (så det var alltså inte jag personligen som rubriken antyder) 10 tips för hur man minskar sitt "carbon footprint", tänkte dela med mig av dom och hur jag efterlever dom eftersom jag ju med mina cirka 3 följare är en influencer av rang. Håll i hatten, nu åker vi:

1. Carpooling at least once a week
Där jag bor finns det ingen bilpool, men jag cyklar ju en gång per vecka så det får väl duga för att uppfylla kriteriet "once a week". Även om bilkörning är mitt allra största miljösamvete. Det är ju lite konstigt att man bor på landet för att man älskar naturen, men samtidigt gör det en till ett miljösvin av rang. Ibland funderar jag på att göra som min kompis Jenny: köpa en billig cykel, ställa på stationen och så cykla från stationen till jobbet. För hade bara bussen stannat utanför jobbet hade jag garanterat åkt kollektivt i mycket högre omfattning än vad jag gör nu (nu: bara när jag är absolut tvungen). Men det är allt det här mecket med att byta buss som skapar motstånd, det känns så bortkastat att bara stå och vänta och det känns så ovärt att lägga två timmar extra bara på att ta sig fram och tillbaka. Man sparar kanske inte jättemycket tid på att cykla istället för att ta bussen, men då får man ju åtminstone lite motion på köpet. Aja, jag får så ett frö hos mig själv angående detta. Behöver ju ej vara allt eller inget. Cykla en dag, åka buss...en eller kanske två dagar? En målsättning att fila vidare på. 

2. Go one week without using disposable cups given to you at coffee shops.
Haha, den var lätt att uppnå för jag besöker aldrig några "coffee shops" eftersom jag i princip aldrig är i stan (där de finns), är heller inte en sån som "måste" ha kaffe till varje pris jämt och ständigt. Fast om jag skulle börja åka mer kollektivt kanske jag även skulle börja dricka mer kaffe (?) eftersom möjligheten på något sätt ges där och då, men jag tror jag är för snål för det. 

3. Try turning off the lights in an empty room at home or in your dorm.
Ja, det är jag väl rätt så bra på om jag får säga det själv. Ser inte riktigt vitsen med att ha det tänt överallt där man inte är så det går lite per automatik. Ibland när jag har varit på nedanvåningen och ska gå och lägga mig och min man är på ovanvåningen (där sovrummet är) och jag släcker på nedanvåningen så gapar han SLÄCK INTE, JAG SKA GÅ NER OCH BORSTA TÄNDERNA SEN som om det vore det svåraste i världen att trycka på strömbrytaren. 

4. Instead of eating lunch on campus, try packing a waste-free (meaning no plastic) lunch.
Ja, vad säger man? Är det här tips som är anpassade för amerikanska studenter? Har ju alltid matlåda på jobbet och dom tar jag hem och diskar vareviga dag. Köpte ett stort lass matlådor (ICA:s sortiment, 0,7 liter) någon gång på 90-talet och de är still going strong. Nu är jag visserligen inte så himla duktig så att jag har ersatt alla matlådor i plast med dito i glas som många av mina kollegor har. Jamen det är lite för att de tar sån himla plats. 10 matlådor i plast som man staplar i varandra tar obetydlig plats i skåpet. 10 dito i glas skulle nog fylla upp hela skåpet, känner jag. Plus att det bär mig emot att slänga mina fullt funktionsdugliga matlådor bara för att köpa nya. Det är väl inte så miljövänligt precis. 

5. Unplug your computer every night for one month if you have a computer.
Eh, ja, jag har en dator och den är alltid avstängd när jag inte använder den. Check på den. 

6. Use only cold water to do your laundry for one month.
Tvättmaskinen är kopplad till kallvattnet, ja. Check på den med.  

7. Try skipping a trip to the store and shop online.
Ja, nu är jag ju en sån där person som skulle kunna betala pengar för att slippa gå i affärer, så det är inget som helst problem för mig. Älskar online-shopping. 

8. Try reducing your printing a little bit each day and only print what is absolutely necessary.
NJA. Här får jag väl erkänna att jag är en sån som gärna vill ha saker på ett papper. Tycker det är svårt att läsa långa textsjok på skärm och vill gärna ha en penna i handen och kunna stryka under och hålla på. 

9. Cut your shower time by two minutes for one month.
Jag klarar ju av att både duscha samt klä av och på mig på den tid som det tar att sjunga Knalle-Juls Vals så jag känner faktiskt inte att min duschtid behöver slimmas ytterligare. 

10. Reduce your bottled water consumption for seven days.
Konsumerar extremt sällan vatten på flaska eftersom det finns fantastiskt fint kranvatten där jag bor. Är dessutom på tok för snål för att köpa flaskvatten, det kostar ju en halv förmögenhet. Jag har sedan många år tillbaka en Soda Stream och tillverkar mitt eget förnämliga bubbelvatten till låg kostnad. 



2 kommentarer:

  1. Äntligen kom miljöfragan upp pa tapeten. Vill minnas att jag utmanade dig för nagot ar sen att komma med tips pa energispar. Men det här är kul ocksa, här kommer mina kommentarer.

    1. Carpooling at least once a week
    Har aldrig haft bil i hela mitt liv. Varför jag tog körkort vid 18 ars alder är ett mysterium, fast det klart, jag kunde inte veta da att jag aldrig skulle behöva en bil.

    2. Go one week without using disposable cups given to you at coffee shops.
    Inga problem alls. Köpekaffe max en gang om aret.

    3.Try turning off the lights in an empty room at home or in your dorm.
    Haha, basic. Klart man inte har lampor pa i rum man inte är.

    4.Instead of eating lunch on campus, try packing a waste-free (meaning no plastic) lunch.
    När jag jobbade at jag oftast i kantinen eller pa restaurang om jag reste. Har aldrig tagit med mat till jobbet. Matlagning var inte min grej pa den tiden. När jag handlar tar jag alltid med en plastkasse, den nuvarande har jag nog haft i 5 ar ca. Den är stabil och klarar lätt 10 kg.

    5. Unplug your computer every night for one month if you have a computer.
    Jag stänger av inte bara datorn men ocksa mobiltelefonen och internet pa natten. Da kan man bara na mig genom att ringa pa dörren.

    6. Use only cold water to do your laundry for one month.
    Det förstar jag inte riktigt. Blir tvätten ren om man bara använder kallvatten? Jag kör ca en maskin 40° i veckan och en 60° varannan vecka.

    7. Try skipping a trip to the store and shop online.
    Nja, jag undrar om det är mer miljövänligt. Transport blir det ju ända. Jag gar till butiken och handlar mat eller kläder eller vad det nu är, alternativt tar bussen eller sparvagnen. Dessutom har jag gjort mig av med alla kreditkort, inte för att jag missbrukade dem utan för att jag inte behöver dem. Cash is king in my world. Dessutom är det anonymt, jag vill inte att företagen ska använda mig för sina jäkla algoritmer.

    8. Try reducing your printing a little bit each day and only print what is absolutely necessary.
    Jag gillar ocksa saker pa papper, men det är sa ytterst sällan jag behöver det. De fa ganger pa aret jag behöver spara ett papper fixar grannen det at mig. Har ingen skrivare själv.

    9. Cut your shower time by two minutes for one month.
    Det blir svart, blir inte mycket kvar da. Har inte kollat men kanske duschar tre minuter, eller nagot mer när jag tvättar haret. Nagon enstaka gang pa vintern när det är kallt kan jag sta nagon minut extra under varmvattnet, men det är ytterst sällan.

    10. Reduce your bottled water consumption for seven days.
    Inget köpevatten för mig. Har alldeles utmärkt vatten i kranen, gärna med ett par droppar flädersaft som grannen förser mig med.

    Det här var kul! Tycker ocksa det är dags för lite djurbilder, man vill ju gärna vet hur hundarna och Höns Hilton har det.
    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade jag bott "i stan" så hade jag gissningsvis inte heller haft någon bil, det är bökigare och tar längre tid att ta sig fram och tillbaka, hitta parkering osv, medan man tar sig fram överallt smidigt och lätt med cykel.

      Ska se vad jag kan åstadkomma med avseende på djurbilder :)

      Radera