onsdag 28 oktober 2020

Det sista livet

Har läst Det sista livet av Peter Mohlin och Peter Nyström. Antar att den fick strålande recensioner typ i DN, för jag skulle aldrig frivilligt välja en bok som handlar om en FBI-agent som måste få ny identitet:

Dottern till VD:n för ett av Sveriges mest framgångsrika företag försvinner spårlöst i Karlstad. Hon tros vara mördad, men ingen kropp hittas.
Tio år senare vittnar FBI-agenten John Adderley i en uppmärksammad rättegång i Baltimore. I behov av en ny identitet kräver han att få bli placerad i Sverige, närmare bestämt i Karlstad. Staden han vuxit upp i, men inte besökt på tjugo år. John får ett nytt namn och ett jobb i cold case-gruppen som utreder det tio år gamla försvinnandet.
Det blir snart tydligt att Johns vilja att få komma till Karlstad och jobba med just det här fallet handlar om mer än att återse sitt barndoms Värmland. Samtidigt växer oron för att hans verkliga identitet ska röjas och han får allt svårare att balansera sina hemligheter.


NJA, kände jag rätt länge om den här. John Adderley var inte en karaktär som tilltalade mig, gud vad tröttsamt med en tuff och stencool före detta agent som liksom ska komma och sätta svenska samhället i allmänhet och poliskåren i synnerhet på plats, och berättelsen i sig kändes otroligt omständlig och detaljerad och stereotypisk. Gääääsp. Men sen tog den ändå lite fart och blev rätt spännande (men det tog nästan 350 sidor, vilket kändes onödigt långrandigt). Slutet blev en rätt oväntad men rejäl cliffhanger så det KAN hända att jag eventuellt ger mig på en uppföljare någon gång om andan faller på. Den här boken får tre topsningar av fem möjliga. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar