torsdag 29 oktober 2020

Harvar på

Jag gillar ju hösten, så generellt förstår jag inte innebörden av "höstdepp". Men just nu tycker jag livet är rätt strävt. Mycket att stå i och massor av måsten och allt jag vill är att ligga i soffan och dricka te och äta clementiner och läsa deckare med en brasa i kaminen och en massa värmeljus på bordet. Fick precis mail om att lördagens dressyrträning är inställd och jag blev nästan bara glad för jag har tyckt att det har varit lite jobbigt att behöva vara uppbokad både lördag och söndag. Men nu blev det bara söndag istället och det var ju tråkigt att det inte blev av, men samtidigt: skönt att vara "ledig". Ja, det är på den nivån nu. Energinivå noll. Mycket på jobbet och jag är irriterad över vissa grejer som sker på ledningsnivå och som är så trista att jag inte ens orkar blogga om det. Men det tar uppenbarligen en massa energi (som jag till en börja med inte ens hade från början) och gör att allting känns rätt motigt och oinspirerande just nu. 

Det deppigaste av allt just nu är ett samtal jag hade med cykelhandlaren om min älskade elcykel. Har ju kommit igång så himla bra med att cykla till jobbet (6 mil tur och retur) en gång i veckan och uppskattar det också väldigt mycket, mer och mer hela tiden faktiskt. Dock: batteriet på elcykeln börjar bli sämre och sämre. Förr kunde jag cykla mer än fem mil på mellanläget, nu måste jag använda det lägsta läget den första biten (ok, det MÅSTE inte vara första biten men det är psykologiskt viktigt) för att få batteriet att räcka hela vägen till eller från jobbet, dvs tre mil. Och om det blåser mycket eller är kallt så är det inte ens säkert att det räcker. Och cykla på elcykel med dött batteri är DÖDEN I GRYTAN. Så tungt och trögt att det knappt går att föreställa sig. 

AJA, tänkte jag, då får jag väl köpa ett nytt batteri då. Googlade och gulp vilka priser det var. Sen kom nästa käftsmäll: jag köpte min elcykel 2014 och "någonting" verkar ha hänt på marknaden för Det. Går. Inte. Att. Få. Tag. På. Så. Gamla. Batterier. Längre. Från 2015 och framåt finns det, men det hjälper ju inte mig. Det enda man "kanske" kan göra, enligt cykelhandlaren då, är att "chockladda" batteriet. Vet inte hur det går till och det var inte ens säkert om man kunde det för det berodde på om batteriet hade två eller fem stift. Det kunde jag inte svara på just där och då (nu har jag kollat: det är fem) och inte heller cykelhandlaren kunde säga om det skulle vara det ena eller det andra för det var en annan som var "bra på det elektriska" och han var ledig denna veckan. Så jag ska dit med mitt batteri nästa vecka och så ska de se om det går att chocka det till bättre prestanda på något sätt. Annars återstår följande alternativ.

1. Köpa ny elcykel. Det känns ju DJÄVLIGT trist med tanke på att cykeln faktiskt inte är speciellt gammal. Dyrt också. Visst, man kan köpa en billig på Biltema eller motsvarande, men då blir ju kvaliteten därefter. 

2. Min mans fräsiga förslag: Köpa ett "kit med motor och batteri" och byta ut allting. Läs: att han ska byta ut allting. Läs: detta kommer att ta 500 år och frågar ni mig så känns det som ett väldigt tveksamt alternativ. Även om det är bättre både för ekonomin och miljön och allting, men jag orkar inte med en massa evighetshittepåprojekt med tveksamt utfall. 

3. Sluta med min cykla-till-jobbet-en-gång-i-veckan. 

Bää, vilka tråkiga alternativ. Om jag väljer 1. så kan jag förvisso skänka/låna ut min befintliga elcykel till något av barnen (för det är ju absolut inget fel på den så länge man inte cyklar några jättesträckor). Då blir ju dom förhoppningsvis glada. Väljer jag 2. så är det ändå inte ett jättebilligt alternativ, för bara ett batteri kostar runt 5000 kronor och en motor är väl inte heller gratis. Och sen ska den ju sättas dit och fås att fungera också och jag kände bara nääää. Det är väl ändå bättre att min man (som jag antar anmäler sig som frivillig till detta eftersom det var hans förslag) typ städar i källaren (hehe) istället för att lägga oceaner av tid på någonting som kanske ändå inte blir speciellt bra. Alternativ nummer 3 känns ju inte heller så kul när jag nu är inne i ett flow med min cykling och det är bra träning för min artros och allting. 

Ja, men så har jag det. Har nu skrivit denna text endast i prokrastineringssyfte, men nu ska jag väl försöka komma igång med lite jobb. Ska jobba hemma imorgon för eftersom det är dag innan röd dag så är det bara halv arbetsdag och då känns det lite onödigt att lägga nästan en timmes körtid för att vara fyra timmar på kontoret. Ska ligga i soffan och ha Skypemöten utan kamera. Hehe. Over & out. 


3 kommentarer:

  1. Hur klimatvänligt är en elcykel jämfört med att köra bil? Jag vet inte, men kanske du vet?

    Utan att vara en konspirationsteoriker undrar jag om inte företagen som tillverkar el-grejer gör sa att de inte fungerar särskilt länge. Självklart för att stimulera till fler köp.

    Min gamla dammsugare (18 ar) t.ex. funkar fortfarande, förutom att rören som reglerar längden inte hakar ihop sa man far dammsuga genom att sta böjd som en kortväxt. Köpte saledes en ny för ca 5 ar sen, den har redan gatt till atervinningen. Den nya sedan i ar funkar än, men fan vet hur länge.

    Hälsningar fran en som fortfarande ringer pa den 16 ar gamla fina viktelefonen (utan internetanslutning!).

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. En elcykel släpper ju ut noll koldioxid vid transport jämfört med en bil (såvida det inte är en elbil). Sen kan man ju såklart beakta att batteriet gissningsvis innehåller en massa metaller som det har varit jätte-energi-och-miljökrävande att utvinna, men i så fall är ju inte en elbil heller särskilt miljövänlig.
      Men jag är helt ÖVERTYGAD om att grejer görs så att de ska gå sönder fortare så att hela konsumtionssamhället ska hållas rullande. Och att saker görs i nya modeller så att man måste köpa helt ny t ex dammsugare istället för att bara kunna köpa ett nytt rör. GRRR. Hatar det. Fast ännu dummare är "mode". Från början hade man kläder för att skydda sig mot kyla. Sedan kom någon på att man måste förnya sig hela tiden. VEM? VARFÖR? Blir så trött.

      Radera
  2. Fast el är ju heller inte klimatmässigt gratis att producera. För övrigt har min lilla Dyson handdammsugare slutat fungera efter bara ca fyra ar. Fulladdad och med rena filter och ger ända inget ljud ifran sig. Jävlar!

    Annika

    SvaraRadera