onsdag 12 augusti 2020

Nattspår

Har läst Nattspår av Karin Aspenström, en bok och författare som jag aldrig hört talas om tidigare (korrigering: det hade jag visst, har läst Utan dina andetag,  men den blev jag visst inte så impad av), men den stod på "nyss återlämnat"-hyllan på bibblan och såg lite spännande ut. Handlingen är denna:

Efter att ett blogginlägg fått spridning i högerextrema kretsar tvingas författaren Kaj Lomme fly storstaden. Han köper ett förfallet hus i det lilla samhället Svartbol, djupt inne i de värmländska skogarna.

Snart förstår Kaj att han är iakttagen i det gamla huset. Han upplever en närvaro i rummen och får en känsla av att någon som tidigare bott där vill honom något. I väggarna hittar han brev och anteckningar från en höst i slutet av trettiotalet då en tragisk händelse ägde rum i byn. Gradvis börjar Kaj förstå att platsen han kommit till bär på en mörk hemlighet.

Ett bortglömt hatbrott och en kärlekshistoria som fick ett blodigt slut grävs upp igen. Men ju närmare Kaj kommer gåtans svar, desto tydligare blir det att någon vill ha bort honom från Svartbol ...


Jag kände mig inte jätteentusiastisk till att börja med, åh nej, ännu en författare som är blasé och har skrivkramp och halvtaskig kvinnosyn, what else is new? tänkte jag först. Men sen tog berättelsen raskt fart och blev inte alls tokig. Skulle nästan säga en bladvändare mot slutet. Sen var det väl kanske lite väl vältajmat med polisinsatsen och själva upplösningen för att det skulle kännas sannolikt, men man kan ju inte få allt. Den här boken får fyra osaliga andar av fem möjliga, schas iväg till bibblan med er (den återfinns snart på en "nyss återlämnat"-hylla på ett bibliotek nära mig). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar