söndag 12 februari 2017

Saker som hänt sen sist, samt saker som hör till allmänbildningen

Jahapp, då är man i alla fall återbördad till hemmets lugna vrå efter nästan en vecka i JÖTTEBORG. Fan vad jag är glad att jag inte bor i en stad, säger jag bara. Eller visst, vissa grejer kan jag ju uppskatta, som till exempel snygga gamla hus och tillgång till diverse bekvämligheter och faciliteter. Andra grejer: not so much. Till exempel människor som är överallt och som har så djävla bråttom jämt. Trafik som bullrar, och i JÖTTEBORG är det ju dessutom de där lömska spårvagnarna som kommer rusande från ingenstans lite hur som helst, känns det som. Nä, tacka vet jag skogen. Kom dock hem till tre decimeter snö varav det fortfarande ligger kvar tre decimeter, så det var inte ett så kärt återseende som jag hade hoppats på. Hemresan var också en pärs som inkluderade tre olika tåg och en buss och som i princip tog en hel arbetsdag. Dessutom fungerade inte Öresundstågens djävla RÖV-Wifi, så min plan att "sitta och jobba lite på tåget" för att i alla fall kunna utnyttja dagen till NÅGOT mer än att bara låta sig fraktas omkring som ett boskap gick helt om intet.

Aja. Hem kom jag, om än bara i princip för att skotta fram bilen ur snödrivorna och åka till stallet för en ridlektion med min ÄLG. Den här gången kändes det lite bättre än sist. Lite mindre "hjäääälp-vad-högt-uppe-jag-är-och-helvete-vad-fort-det-går" och lite mer av början till något som kanske någon gång kan komma att bli någon form av samspel mellan häst och ryttare. MEN DET ÄR LÅNGT KVAR. Känns som att alla i gruppen är fullt nöjda med att känna sig fram i skritt och trav, så det blev ingen galopp den här gången heller. Men den här gången kändes det i alla fall som att det skulle kunna vara genomförbart inom en rimlig framtid.

Och igår skulle jag på massage, och på vägen hem blev jag fast i en BILKÖ. Det händer väl typ aldrig här utom när det är Kiviks Marknad, men nu var det två bilar som hade frontalkrockat med varandra och en ambulans som istället för att komma till undsättning kasade ner i diket så att hela rasket fick bärgas och det tog sin lilla tid, minst sagt. Väntade tålmodigt nästan en timme innan jag gav upp och då hade fyra ambulanser och tre bärgningsbilar lämnat platsen utan att kön rört sig en millimeter ur fläcken. Så jag saxvände på den smala vägen (gick tack vare att det var stopp i båda riktningarna) och körde hem på minimala vägar utan trafik. Tur, eftersom det var rejäla snödrev på stora vägen och ännu mer snödrev på småvägarna, men där fanns det åtminstone ingen att frontalkrocka med.

Det var det om det. Nu till en gammal surdeg till bloggutmaning som jag slängde iväg till Mirre för en halv evighet sen, och som nu alltså kommer i retur. Eller det var ett tag sen, men jag kände mig så splittrad av att vara i JÖTTEBORG så jag inte kunde samla tankarna riktigt. Utmaningen handlar om att lista fem saker som man tycker hör till allmänbildningen. Jag är rätt så allmänbildad, om jag får säga det själv, och ibland HÄPNAR jag över folk som inte känner till det i mina ögon allra enklaste. Antar att det finns folk som HÄPNAR över hur trög jag är i andra avseenden, men det är ju deras problem.

FEM SAKER (UTAN INBÖRDES ORDNING) SOM JAG TYCKER HÖR TILL ALLMÄNBILDNINGEN:

1. Högtider. Varför och när de firas och hur de förhåller sig till varandra. Högtider återkommer ju med en viss regelbundenhet varteviga år, ändå är det folk som år efter år blir lika häpna över elementära saker som "jaså, är långfredagen alltid på en fredag säger du?" eller inte har en aning om varför man firar 6 juni. Tycker även det hör till att känna till att till exempel 17 maj, 5 juni, 4 juli, 14 juli och 6 december är nationaldagar i andra länder och inte stå med gapande mun för att kollegan i Norge, Danmark, USA, Frankrike eller Finland har mage att vara ledig just den här dagen. Och så tycker jag att alla bör känna till att påskdagen är första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen, att fettisdagen alltid infaller 47 dagar innan påskdagen, att Kristi Himmelsfärd infaller 40 dagar efter påskdagen och att pingst infaller 10 dagar efter Kristi Himmelsfärd (eller, om man vill, 50 dagar efter påskdagen). 

2. Elementär historisk kunskap. Man måste inte kunna rabbla hela kungalängden från Erik Segersäll och fram till blivande kronprinsessan Estelle, men lite koll får man väl ändå bemöda sig med att banka in. Att vara historielös är att vara dum i huvudet. Sen går man med i Sverigedemokraterna eller något liknande idiotparti och börjar påstå att Förintelsen aldrig har ägt rum och sen kan vad som helst hända. Sluta med det. NU.

3. Jag är väldigt svag för att kunna rabbla grupper av ett bestämt antal saker. Här är ett urval av saker som man kan väcka mig mitt i natten om man undrar över vad som ingår: De sju dvärgarna. De fyra sädesslagen. Henrik VIII:s sex fruar (i den ordning han gifte sig med dom). Dödssynderna. Planeterna i solsystemet (från solen och utåt). Halogenerna. De sju delarna i berättelsen om Narnia (och så får man alltid förklara att "Häxan och lejonet" utgavs först, men "Min morbror trollkarlen" är den första i den kronologiska ordningen). De fyra elementen. Att veta vilka månader som har 31, 30 respektive 28 dagar. Eller så hör det kanske hemma under "högtider", inte vet jag. Kan ju inte veta ALLT.

4. Skillnaden mellan bakterier och virus. To keep it simple: Bakterier är encelliga organismer som attackerar cellerna i kroppen och när immunförsvaret upptäcker det så blir man sjuk. Virus är inget självständigt liv utan kan bara leva inuti en cell, och man blir sjuk för att viruset tar över cellens funktioner och så upptäcker immunförsvaret det när celler börjar dö, och så börjar de ordna med feber och hosta och slem. Immunförsvaret gör jobbet oavsett om det är virus eller bakterier som är anledningen, därför kan man inte solklart säga om det är svininfluensa (virus) eller lunginflammation (bakterier), en virusinfektion kan också försvaga immunförsvaret så att en bakterieinfektion kan få fäste. Så här botar man (i de fall immunförsvaret inte mäktar med det själv alltså): Bakterier har en cellvägg. Det har inte människocellen (den har ett cellmembran istället). Antibiotika bryter ner strukturer i cellväggen så att bakterien dör. Eftersom människocellen inte har någon cellvägg så påverkas inte den av antibiotikan (=bra!) och därför påverkas inte heller viruset, som ju finns INNE i cellen. Därför kan man inte bota virusinfektioner med antibiotika. Det tycker jag är SOLKLART, ändå träffar man på folk var och varannan vecka som pratar om "förkylningsbaciller" och tycker att "nu har jag varit förkyld i flera veckor, nu måste jag få penicillin så jag blir frisk någon gång". Eller ännu värre, såna som "ja, jag var förkyld men så KRÄVDE jag att få penicillin och så blev jag frisk, alltså funkar penicillin på förkylning". Nej, det gör det inte, det funkade på den sekundära bakterieinfektion som med största sannolikhet skulle ha gått över av sig själv om ett par dagar. SKÄRPNING.
PS: Bacill är ett samlingsnamn för stavformiga bakterier. Finns även runda (kocker) och spiralformade (spiroketer), FRÅGOR PÅ DET?

5. Vara någorlunda bevandrad i litteraturen. Nu menar jag inte att man måste ha läst alla Nobelpristagares alster på originalspråk "för det går så mycket förlorat i översättningen", men att ha läst NÅGON bok som inte är Clas Ohlsson-katalogen borde vara minimikrav för existens i allmänhet och rösträtt i synnerhet om ni frågar mig. Folk som står med gapande munnar när man väver in en simpel litterär referens, eller som säger "jaså, är det en bok" när man säger att Nyckeln till frihet är en av få filmer som nästan är exakt lika bra som boken. Ni. Är. Så. Dumma. I. Huvudet. Sådärja, nu var det sagt.

3 kommentarer:

  1. Vem vet mest söker nya deltagare, ak tillbaka till JöTTEBORG din j...a besserwisser :).

    SvaraRadera
  2. Mäh! "Och så tycker jag att alla bör känna till att påskdagen är första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen, att fettisdagen alltid infaller 47 dagar innan påskdagen, att Kristi Himmelsfärd infaller 40 dagar efter påskdagen och att pingst infaller 10 dagar efter Kristi Himmelsfärd (eller, om man vill, 50 dagar efter påskdagen)." Ska man kunna detta?

    MVH "Urbota korkad trots jättemånga böcker i ryggen så att säga"

    SvaraRadera