torsdag 23 februari 2017

Pak Pong-ju

Idag på lunchen kom vi till att prata om statsskick, eller rättare sagt vad Kina hade för motsvarighet till...öööh, ja, vad kan det vara? president? statsminister? kejsare? Sådär svävande gick diskussionen runt fikabordet, det var rätt pinsamt med tanke på att Kina faktiskt är en stormakt som man inte direkt skojar bort i första taget så man borde ju känna till det. Men nuförtiden är man ju bara en flink googling från hela världens samlade kunskap, så vi redde raskt ut att den korrekta titeln var president.

Av ren nyfikenhet googlade jag vidare på vad Kim Jong-un i Nordkorea hade för titel, var det också president? Nä, det visade sig vara, kort och gott, "ledare". Han går också under benämningen "den store efterträdaren", och det kan ju inte vara jättekul, men hans pappa, Kim Jong-il, hade extratiteln "den stora ledaren" och då är det väl en förolämpning att framhålla sig själv som bättre kan man kanske tänka, man vill kanske hålla en låg profil när man är ny på jobbet som diktator. De verkar ju rätt stingsliga med sånt där borta i Nordkorea om ni frågar mig. Ännu värre är det att Jong-uns farfar, Kim Il-sung, innehar ämbetet "Republikens evige president", det låter ju som någonting hämtat ur Star Wars? Skulle inte förvåna mig om någon just i detta nu håller på att bygga ihop Dödsstjärnan 2.

Och vet ni mer? Att Nordkorea, trots att de har en diktator ledare, även har en statsminister! Det måste ju vara typ världens mest okända människa. Pak Pong-ju heter denna kille, och man undrar ju lite vad han gör på jobbet om dagarna. Det känns som att det mer handlar om att koka kaffe, svara i telefon och kanske köpa lunch och springa lite andra småärenden åt Kim Jong-un, men man vet ju så lite. Speciellt om Nordkorea.

Pak Pong-ju är det ju


Så gick en lunchrast på jobbet och den kommer aldrig åter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar