fredag 17 augusti 2012

Tiderna förändras...

Häromdagen berättade jag för min man om när jag gick i typ fyran och hela mellanstadiet (det var en liten skola) var på lägerskola på Öland och bodde på ett vandrarhem. Någon hade satt upp lappar på dörrarna så att alla skulle veta vilka som bodde var. Med på lägerskolan var, förutom lärarna, vår skolvaktmästare Magnus plus en karl som hette Åke som brukade hjälpa till med lite av varje. På deras dörr stod det följdaktligen:
HÄR BOR:
MAGNUS
ÅKE

Och så en dag så var det någon som hade spexat till det och ändrat på på lappen så att det istället stod:
HÄR BOR:
MAGNUS
ÅKER
KÄLKE

Och jag skojar inte nu när jag säger att Nürnbergrättegången var ett blekt återsken av det ståhej det blev kring denna händelse. VEM? VEM? VEM? hade utfört detta illdåd? Alltså, det var ju inte åverkan på någon fast inventarie utan bara skrivet på ett papper som satt upptejpat på dörren, och det var ju  inte precis som att det stod "Magnus knullar Åke i röven" heller. Men hela mellanstadiet fick samlas och vår klassföreståndare pratade med allvarlig stämma om detta förfärliga som hade inträffat. Minns faktiskt inte vem det var (men gissar på Pelle), men jag är övertygad om att den skyldige fick sitt rättmätiga straff. Så gick det till i Småland på 1970-talet.

Min man berättade då att när deras klass hade syslöjd i en annan del av Småland under samma decennium så var det en kille som höll upp ett triangelformat stycke makramékonst framför sitt skrev på ett lite showigt sätt, och han, killen alltså, skickades omedelbart till rektorn för utskällning och uppsträckning.

Det känns lite som att tiden har sprungit ifrån en när man hör om att elever hotar lärare till livet och lärarna får/kan/vågar inte ens be dom lämna klassrummet. Och jag är inte speciellt övertygad om att det har blivit till det bättre faktiskt.

2 kommentarer:

  1. Ha ha hi ho. Så var det! När jag hade ett eget kontor en gång i tiden så hade jag en seriestrip av Maja Lindén på min lilla anslagstavla:
    Fröken står framme vid katedern och säger "Godmorgon barn!" och barnen svarar "Godmorgon fittjävel!" Stor humor.

    SvaraRadera
  2. Tja, känslan för proportioner har nog skevat ibland ... :-D
    Jag är inte heller övertygad om att alla förändringar är till det bättre. Självklart borde lärare få skicka ut (eller till rektorn) elever som bara går in för att sabotera eller vara elaka i största allmänhet. Men visst, lite åtstramning av lärarnas befogenheter skadar nog inte (ifrågasätter dock om nu min lågstadielärare 1979-1981 verkligen hade befogenhet att grabba tag i killarnas hår för att med hjälp av detta bokstavligen släpa ut dem ur klassrummet så fort de skelade åt fel håll (hennes ilska visste inga gränser när hon inte längre lyckades eftersom killarna valde att klippa supersnagg à 2 centimeter)).

    SvaraRadera