söndag 5 augusti 2012

En mognadsfråga?

Jag var liten när Björn Borg var stor, större, störst. För liten för att uppskatta storheten i Den Vita Sporten kanhända. Jag minns bara att jag tyckte det var ASTRÅKIGT under sändningarna från Wimbledon och humdidum (Australian? US? minns inte) Open och Davis Cup och allt vad det hette. Mina föräldrar satt och häckade i vardagsrummet med fördragna gardiner och filtar hängandes för fönstren för att stänga ute solen (som på den tiden sken varje sommar) i vad som kändes som flera veckor. Och inte ett knyst fick man säga under hela tiden heller och det enda som bröt tristessen var om John McEnroe fick ett vredesutbrott. Men när Björn Borg spelade så fick man nästan inte andas. Då kunde man ju gått någon annanstans, kan man ju invända, men alla vet ju att barn dras till händelsernas centrum som flugor till en sockerbit, och sedan sitter de där och gnäller okonstruktivt över att de har trååååååkigt istället för att gå och leka på egen hand. Det är en naturlag av något slag.

Mina föräldrar spelade själva tennis till råga på allt. Och då var man också tvungen att följa med och sitta på idrottsplatsen och vänta i hundratusen år medan de spelade dubbel med ett annat par i bekantskapskretsen och grälade på hemvägen om vad den andre gjort för fel.

Nä, men i alla fall. Tennis är ju skittråkigt att titta på, tycker jag. Perfekt att ha på som ljudkuliss om man vill slumra lite på soffan, men i övrigt är det ju inte någon spänning att hurra för. Men idag kom jag på mig själv med att sitta och vara helt absorberad av OS-finalen där en engelsman var på god väg att ta guld. Primärt tyckte jag väl att han den där Federer har man ju hört talas om, han vinner ju allting jämt och ständigt, så det kan väl vara roligt om någon annan får lite guldvittring. Och plötsligt var det JÄTTESPÄNNANDE och när han - en engelsman som jag inte ens vet vad han heter - avgjorde matchen med ett snyggt serve-ess och publiken stod upp och jublade och vinkade med Union Jack så blev jag nästan tårögd av rörelse. Av tennis!

Hur i hela världen gick detta till?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar