onsdag 20 juli 2022

Brinn mig en sol

Har läst Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson och det tänker jag att du också kan göra. Den hänger lite löst ihop med Järtecken men det är inget måste att ha läst den. Handlingen är denna:

I februari 1986 sker det första mordet i byn Tiarp på Nyårsåsen utanför Halmstad.

För polisen Sven och hans son Vidar blir det en avgörande tid. Landet är i chock efter mordet på Olof Palme. Medan Vidar söker sin väg mot vuxenlivet, tvingas Sven in i mörkret på Nyårsåsen för att jaga Tiarpsmannen: Vem är han? Vem blir hans nästa offer? Och vem är författaren som långt senare återger historien - varför skriver han?

"Brinn mig en sol" är en kriminalroman om sanning, skuld och ansvar i en tid då Sverige förändras bortom igenkänning.

Jag gillade den här boken (jag gissade rätt på mördaren rätt tidigt men helt säker kunde mam inte vara förrän i slutet). Spännande, men inte sådär typiskt polisdeckarspännande utan rätt lågmält, och det kändes som om detta verkligen hade kunnat vara på riktigt. Fina miljöskildringar, intressanta karaktärer, bra språk även om jag, precis som i Järtecken, störde mig lite på att vissa ord i dialogen plötsligt ska skrivas på dialekt men inte alla - halländska är väl ändå mer än "mossan" och "fossan"? - och möjligen lite, lite för omständligt och detaljerat ibland, men det är väl småsaker. Den här boken får fyra sädesärlor av fem möjliga. Schas iväg till bibblan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar