onsdag 3 februari 2016

Sveriges Mästerkock

Egentligen tycker jag det är lika löjligt att tävla i matlagning som att tävla i musik eftersom det inte finns rätt eller fel och allting är en fråga om tycke och smak. Men samtidigt är det ändå rätt så kul att se folk i tidsnöd svettas och få panik över såser som skär sig, kycklingdelar som förblir rosa i köttet och pastadeg som inte på något sätt vill låta sig kavlas ut, eftersom det ändå är någonting att relatera till, till skillnad från hysterin i Idol och Melodifestivalen och sånt där som jag tar kraftigt avstånd från.
Ska väl inte påstå att jag slaviskt följer allting, för seriöst, det kokas och bakas och mödas på tid i varenda kanal dygnet runt. Är det inte hela Sverige eller hela England eller hela något annat land som bakar så är det Sveriges Mästerkock eller Masterchef i jordens alla länder, eller Dessertmästarna eller varför inte Halv åtta hos mig som ångar ut adrenalin över spishällar och uppläggningsfat. Skulle man följa allt det så skulle man väl få ta tjänstledigt allraminst. Och man undrar ju lite, hur mycket kan man tävla i och vad kommer härnäst? Hela Sverige räfsar löv?

Men Sveriges Mästerkock är i alla fall ett program som jag älskar att hata, så det brukar jag ha ett öga på. Och idag är det onsdag = Sveriges Mästerkockdagen och jag är laddad. Tycker castingen av årets deltagare har gått mer på att plocka ut lite udda karaktärer och "bra tv" än med utgångspunkt från vad som langas fram på tallrikarna i kvaltävlingarna, fast det är ju svårt att veta när man inte själv får smaka. Men seriöst, hon den här Elin, 21, och "mångsysslare", vad är det för ett tomtebarn egentligen? Snacka om att psykopatvarningsklockorna klämtar för fullt. Retar mig på att TV4 trummade upp att hon var jägare som om det var det mest udda i världshistorien, det finns massor av unga tjejer som jagar och som INTE uppför sig som om de hade en biroll i någon My Little Pony-spinoff-produktion. Och även om hon, Elin då, låter som en infantil idiot när hon pratar och håller på och åmar sig och fladdrar med ögonfransar och sina blonda lockar så att jag mest av allt vill ge henne en snärtig örfil i stil med den som Aron på Nybacken gav Robert i Utvandrarna, så stör jag mig nästan ännu mer på Leif Mannerström som talar till henne som att hon vore fem år, "har du varit i Stockholm någon gång?" i ett tonläge som om han var jultomte och ville veta om det fanns några snälla barn. Stör mig överlag extremt mycket på Leif, eller ja hela juryn egentligen, eftersom de har en sån besserwisserattityd och jag blir trilsk när man talar om till exempel konsistensen på en bearnaisesås som om det bara fanns ETT SÄTT, och att de i juryn som är de som sitter inne med SANNINGEN, det bestämmer väl inte dom heller. Brukar jag yla i affekt från tv-soffan, ett helt normalt beteende. Jag hade dessutom blivit helt skogstokig om jag stod och kokade och någon i juryn skulle komma fram och började ifrågasätta och mästra kring mitt sätt att laga eller i vilken ordning jag gjorde saker. Och det här att den där Mischa använder ordet "textur" minst en gång per avsmakad rätt? TEXTUR. Finns det något trökigare och osexigare ord? Dessutom retar jag ihjäl mig på när folk pratar den typen av Björn Ranelidaktig skånska som hon gör. Ja, det finns mycket att hänga upp sitt hat på här som ni märker.

Ja, vad har vi mer för "sköna lirare" i årets säsong? Han i den löjliga toppluvan som friterar exakt allting och verkar ha alla bokstavskombinationer som finns i hela världen? Hon den här smala blonda överklassiga med vinnarskalle i kubik? Hon den här ungdomen som lipar när hon både vinner och förlorar, fast hon har ju åkt ut nu. Operasångaren som gråter över sin pappa? Hovmästaren med tatueringar på halsen? Min favorit hittills är nog den lite äldre herren som svär och domderar och kastar mössan i taket när det går bra (gissningsvis på order av produktionsbolaget, för så har jag aldrig sett någon människa bete sig i verkligheten), och så hon som är sommelier som verkar rejäl och kunnig och någonting att hålla i när åskan går. Någon gång ska jag memorera vad de heter också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar