torsdag 11 februari 2016

En sömnig lista

Jamen, en lista om sömn passar väl bra såhär i vintermörkret när det känns som att man borde ha gått i ide...eller nåt. Även om det numera faktiskt är ljust ända till kl 17.00, vilken lyx. Listan hittade jag hos Maria.

När brukar du gå och lägga dig?
Tidigt! Det fanns en gång i tiden när jag insisterade på att vara uppe sent eftersom jag tyckte att jag liksom kände mig lurad på värdefull tid annars. Det var i min ungdom, ska väl tilläggas. Nu är jag mer rädd att bli lurad på värdefull sömn. Går extremt sällan och lägger mig efter 21.00 på vardagar. På helger kan det hända att jag håller mig vaken ända till 22.30-ish, men det sker inte utan ansträngning kan jag väl säga utan att skämmas det minsta.

När vaknar du?
Ja, jag är ju alltså ingen kvällsmänniska och i veckorna går jag upp 04.15, ännu tidigare om jag ska cykla. På helgerna brukar jag vakna vid samma tid, men det funkar att somna om och då kan jag ligga och dra mig till...sju-halvåtta sådär.

Är du morgonpigg?
Indeed. Inte så att jag studsar upp med ett leende när klockan ringer, men har jag väl satt fötterna på golvet är jag liksom igång. Får vansinnigt mycket gjort på morgnar och förmiddagar, sedan blir jag mer och mer laidback ju längre dagen går.

Vad finns på ditt nattduksbord?
En WAKE UP LIGHT och en hög med böcker.

Vad gör du i sängen innan du somnar?

Läser.

Vilken låt är allra bäst att somna till?
Ommadawn (Mike Oldfield).

Hur är din säng bäddad?
Hur? Hur många sätt kan man bädda en säng på? Med tillslätade täcken, kuddar vid huvudändan och överkast på.

Vad är ditt bästa sova gott-tips?
Morfin? Nä, skojar bara. Att ha tillbringat en hel dag utomhus brukar få mig att slockna som ett litet ljus och sova som en stock. För insomningsproblem har jag ljudboken "Linda som i Lindamordet" av Leif GW Persson, läst av Tomas Bolme, som stensäker metod. Har fortfarande, efter närmare tio år (I kid you not), inte kommit längre än till sjätte cd:n (av kanske 14).

Hur sover du egentligen?
Periodvis okej, periodvis inte jättebra. Har oftast inga insomningssvårigheter utan det är mer att jag somnar och sen BOOOIIIING, vaknar efter kanske en halvtimme och sen är det lögn i helvete att somna om. Nästa sömntåg brukar inte komma förrän efter tre-fyra timmar sådär, och då är det inte så mycket natt kvar. Då borde man ju fatta att lösningen är att plugga in "Linda som i Lindamordet" i öronen, men i helvete att jag kommer på det just då. Sad but true.

Vad har du på dig när du sover?
Allt från ingenting alls till pyjamas och raggsockor, beroende på temperaturen.

Hur är din sovfrisyr?
Skulle nog påstå att den är exakt likadan som när jag är vaken. 12 mm händer det inte mycket med, när frisyren börjar visa självständighet är det dags att klippa sig igen.

Vad har du för säng?
Två vanliga 90-sängar utan sängram, med dubbelmadrass och dubbeltäcke och en massa kuddar.

Vad gör du mitt i natten?
Sover, alternativt försöker somna (om).

Hur gör du för att få ett mysigt sovrum?

Är ju inte mycket för det där med heminredning och vi är i princip aldrig i sovrummet annat än när vi sover, så mysfaktorn består väl i: massor av böcker och taxar under täcket.

Vad är det konstigaste stället du har sovit på?
TÄLT! Det är förstås inte speciellt konstigt, men fyfan så vidrigt, jag hatar verkligen camping. Åtminstone omgiven av brölande och banjospelande och ståbasjammande idioter på bluegrassfestival, som jag var senaste gången. Hultsfred är ju rena söndagsskolan i jämförelse. Och det är dessutom tveksamt om man ens sover under såna omständigheter, så jag får kanske svara pass.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar