måndag 7 december 2015

Well, I say...

Nä, men jag hann väl inte mer än att fläka ur mig föregående inlägg så fylldes hela Facebook med ondgörelser om dagens avsnitt. Som jag alltså inte (heller) har sett (än), men där man tydligen tog upp att halshuggning var ett sätt att ha ihjäl folk på under medeltiden. En samstämd och indignerad föräldrakör brölade i upprörda ordalag om att nu kunde man inte ens lämna ungena framför tv:n längre på grund av denna tvivelaktiga produktion signerad Sveriges Television, USCH OCH FY VAD DÅLIGT ALLTING ÄR OCH SÅ HÄR VAR DET MINSANN INTE I TROLLTIDER OCH TESKEDSGUMMAN. Ungefär.

Skulle därför vilja inflika följande fakta: Sveriges historia är inte påhittad av Walt Disney. Sverige har en gång i tiden varit en stormakt med rätt mycket krig på sitt samvete, bland annat. Och det har varit fullt legitimt att både bränna på bål och halshugga och överlag ta livet av folk på alla möjliga sätt även i fredstid, ända fram till dödsstraffets avskaffande 1921 faktiskt. Om man VET att årets julkalender ska handla om Sveriges historia och det redan i de inledande avsnitten handlar om att trälar säljs och fårhuvuden äts, så borde man väl själv kunna räkna ut att den även framöver kommer att innehålla vissa detaljer som kanske inte riktigt passar i en rosaskimrande sagovärld. Då kan man ju välja mellan att a. låta ungarna slippa titta om man tror att de inte är mogna för den biten, eller b. låta dom titta och sitta med och titta och förklara vad det är som händer och varför.

Alternativ b. känns ju dock rätt uteslutet. Föräldrar idag verkar ju knappt ha tid att överhuvudtaget umgås med sina barn, eftersom de ständigt måste twittra och blogga och statusuppdatera på Facebook och Instagram om hur extremt svårt det är att få ihop "livspusslet", eller hur extremt kränkt man kan bli av årets julkalender.  Sluta upp med dom där dumheterna. Genast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar