onsdag 16 december 2015

Det måste vara radion

När de på Musikhjälpen säger att de samlar in pengar för att, citat, "ingen ska behöva fly undan klimatet". Alltså, jag fattar ju att det avses klimatförändringarnas påverkan på jorden, men är det bara jag som får en bild i huvudet av att "klimatet" är en högst påtaglig person som tornar upp sig framför en i en mörk gränd när man minst anar det, och som eventuellt förföljer och dräper små barn också. Lite som  Hundturken och såna där som man skrämdes med förr i tiden?
Men att kunna uttrycka en enda mening på korrekt svenska verkar ju inte vara ett kriterium för att få prata i radio I DESSA TIDER. Och obs, för att vara tydlig och det måste man tydligen vara för att inte elda på de sverigedemokratiska brasorna, nu är detta INTE en ondgörelse över att personer med invandrarbakgrund inte talar korrekt svenska i radio, utan mer specifikt att de som har insupit ärans och hjältarnas språk med modersmjölken och som lik förbannat uttrycker sig så djävla slappt fan i mig borde ta och kamma sig. Sådärja, nu var det sagt.

Men på tal om radion, medge att det är konstigt på nyheterna ibland. Det är till exempel ett (här fingerat) reportage från någon ödslig bergsby i Mongoliet där det har störtat ett flygplan, och så har radioreportrarna halat fram någon gammal kvinna som var vittne till alltihop, och säger "93-åriga Tuya var vittne till händelsen" och så får Tuya häver ur sig evighetslånga haranger på ett knattrande språk som ingen förstår ett ord av, och sen kommer radiorösten tillbaka och summerar att "Tuya säger att hon såg flygplanet störta rakt in i bergväggen och att hon fruktade för sitt liv". SÅ HIMLA ONÖDIGT om ni frågar mig, det hade väl reportern kunnat säga direkt. Antar att 93-åriga Tuyas och hennes släktingar inte sitter klistrade vid svensk radio för att höra henne säga tre meningar om någonring som gissningsvis är i var mans mun. Men det är väl jag som inte fattar hur man gör radio då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar