torsdag 17 december 2015

STJÄRNORNAS KRIG

Ibland förvånar man sig själv, som till exempel när jag igår sa "Ska vi gå och se den nya Star Wars-filmen i Bromölla på lördag"? Jag är otroligt ointresserad av rymdfilmer i allmänhet och Star Wars i synnerhet, så det måste ha varit någon form av stressreaktion. Eller nåt. Jag har i och för sig sett "Return of the jedi" på bio i England när jag var sisådär 14 år och a. inte hade sett de två föregående filmerna, och b. inte kunde så värst mycket engelska och filmen var inte ens textad, så c. sammanfattningsvis skulle man väl kunnat säga att jag inte blev så mycket klokare av den filmupplevelsen. Sen har min man försökt tvinga mig att se de andra i olika omgångar, men det är ju skitsvårt. Så här gick det en av gångerna. Sedan dess har han försökt introducera de "första" filmerna, alltså de som kronologiskt utspelar sig före de filmerna som kom på 70- och 80-talet, men som spelats in i modern tid, med ungefär samma resultat. Det finns inget som är så sövande som rymdljud.

Så varför föreslår man ens att man ska gå och se den sjunde filmen när man inte har mer än ett hum om vad de sex första handlar om? Så här blev min prioriteringslista:
1. Jag gillar att gå på bio och det är roligt att göra något tillsammans med sin man, vilket det inte direkt har flödat tillfällen av det senaste halvåret.
2. Filmpalatset i Bromölla är världens bästa bio, se nedan.
3. Filmen visas i 3D, och det är coolt.
4. Jag får popcorn.
5. Här nånstans kommer själva filmen. Den här gången alltså.

Såg att en jag följer på Instagram hade varit på premiären och skrev och frågade om det var något jag "borde" känna till. Sen tänkte jag att han kanske tror att jag inte vet någonting om någonting, och klämde dit att "PS: Jag vet att Darth Vader är the bad guy". Fick då till svar att det det kunde vara bra att känna till att han var död. HOPPSAN. Frågade hur han hade dött, var det kanske Luke Skywalker som låg bakom?, men då var det skador han ådragit sig när han slagits med "kejsaren" och jag fick panik: vilken djävla kejsare? Finns det en kejsare? Frågade min man och råkade dessutom säga att jag trodde att "Rymdimperiet" var de goda, det gav inte många pluspoäng. Min man har nu tillkännagett att jag ABSOLUT INTE FÅR PRATA under filmen, för då "kunde folk tro att vi var efterblivna". Så nu har jag googlat handlingen i de sex första filmerna. Kan säga att orden "jaså, Yoda är också död?" inte imponerade jättemycket på en Star Wars-fantast, men det ska nog gå vägen ändå.

Ser i alla fall fram mot ett besök på Filmpalatset av många anledningar. Till exempel att det är så snygg miljö, både utvändigt och invändigt. Ute är det snygg mosaik och inne ser det ut som i Twin Peaks. Dessutom kan man inte betala med kort, vilket i vanliga fall irriterar mig på grund av osmidighet, men i det här fallet är jag beredd att ha överseende. Mera på plussidan: Det är bekväma stolar med gott om plats, och ljudet är overkligt bra. Nuförtiden har väl alla biografer spottat upp sig med en THX-anläggning, men så har det minsann inte alltid varit och där har Filmpalatset så att säga legat i framkant. Fler bra grejer är: INGEN REKLAM. En gång i tiden, när "Anslagstavlan" var det enda avbrott man fick i sjoken av statliga tv-sändningar, gick man på bio och tyckte det var festligt med reklam för hårschampo. DEN TIDEN ÄR FÖRBI med råge, kan jag väl säga med eftertryck och lite till. Tycker dessutom att det är ytterst irriterande att jag först betalar en rätt saftig summa för en biobiljett, och sedan ändå måste sitta och glo på samma reklamfilmer som tröskas fram i kommersiell tv varje kvart. Plus att de tar ju aldrig slut. Man hinner ju tugga i sig vartenda popcorn innan de ens har släckt ner i salongen. Stoppa detta ofog.

Återkommer kanske med en kritisk recension vad det lider.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar