måndag 14 december 2015

Makten, absolut inte härligheten och det lär dröja innan jag kan säga AMEN.

Har nu suttit superfokuserad i cirka fyra timmar, och har under denna tidsrymd klämt ur mig en halv A4 hemtenta om MAKT, där man förväntas diskutera "olika maktperspektivs likheter och skillnader" och redogöra för "samspelet mellan makt och kunskap där demokrati och genus får en framträdande roll". ALLTSÅ JAG DÖR. Nu har jag ju i och för sig inte suttit och häckat med fingrarna över tangentbordet i dessa fyra timmar, utan mest bläddrat i en massa böcker efter vettiga saker. Min halva A4 handlar om Karl Marx, som säger att makt är något som borgare har bara för att kunna förtrycka arbetarna, det är inte okej, och Thomas Hobbes, som säger att makt är en nödvändighet  p g a att människan är ett svin som måste hållas på plats för att inte samhället ska kollapsa, det är inte heller okej. Skillnaderna är väl rätt så uppenbara, likheterna är väl hittills bara att det är två trökiga gubbar (tror ej det räknas dock). Aja. Det ska nog ge sig, nu är jag ju ändå igång. Får dock inte använda mer än totalt fyra A4, så det gäller att spara på gubbarna så att genus och demokrati får plats. Men man måste ju börja någonstans.

Var "på stan" idag. Det händer så sällan att det är värt att nämnas. I vanliga fall sätter jag helst inte min fot innanför stadsmurarna mellan första advent och trettonhelgen, men nu var det tidig eftermiddag så jag chansade. Har nämligen fått det inte så delikata uppdraget att fixa julklappar åt barnbarnen "från" mina föräldrar. De, som är pensionärer, har tydligen "inte tid", och skäms uppenbarligen inte för att lassa över denna uppgift på mig som bara jobbar heltid och pluggar på halvtid. Aja. Jag svepte in som en tornado. Parkerade utanför stan där det är gratis, det tar sju minuter att gå in till centrum och det måste väl ändå löna sig jämfört med att snirkla runt i evigheter inne i själva skärselden på jakt efter en ledig plats, trixa sig in i en liten ruta, gå tusen mil till en parkeringsautomat och så tillbaks igen, och sedan stressa som en jävel för att hinna med vad man ska innan parkeringstiden går ut. Så jag marscherade glatt in, plöjde tre affärer på nolltid och marscherade sedan tillbaka igen, fullastad och något mindre glad eftersom mitt "nolltid" plussats på rätt rejält i och med att jag tillbringat ORIMLIGT lång tid i köer bara för att 1. jag var tvungen att fråga efter en grej som jag inte hittade, och personen som jobbade i den affären hade nog tankat i sig en burk valium på lunchen, för det var ju HELVETE vilken tid det tog, 2. det var strul med betalkortsterminalen i kassan bredvid i en annan affär, och personalen där for omkring som yra höns och förstod inte vad det var, men de hade hört att det varit så på fler ställen i stan idag, men varför, varför, varför, de fattade ingenting, och då föreslog jag att felet kanske kunde ligga hos banken, och blev i det närmaste behandlad som om jag nyss tilldelats Nobelpriset i ekonomi. Ja, det var väl trevligt, men det tog sån TID, 3. I tredje affären var jag DEN ENDA KUNDEN, köpte en presentförpackning som redan var färdiginslagen, och ändå tog det evigheter på grund av "är du medlem i vår kundklubb?" "vill du bli medlem i vår kundklubb?" "om du blir medlem i vår kundklubb så får du..." etc etc etc. Känner lite att den som kom på begreppet "kundklubb" förtjänar en utdragen och kvalfylld död.

Är i alla fall HELT KLAR med julklapparna nu, och det har väl gått rätt så smärtfritt om ni frågar mig. Tricket är nämligen att vara ute i god tid. Det är jag jämt. Jodå, så präktig är jag. Skulle ni se mig virra omkring i en affär med panik i blicken den 23 december så kan ni nog ringa en ambulans, för då är det något som har skakat loss ordentligt.

På tal om att skaka loss så såg jag en gång en fransk barnfilm som handlade om en unge som hade så himla svårt för matte, och då var det någon som sa att det berodde på att ungen inte hade "une bosse du math" (=en matteknöl). Ja, sen ramlade ungen och fick nån bula i huvudet och trodde att det var "la bosse du math" och sepåfan vad det gick bra att räkna! Minns inte hur det hela slutade, men känner att jag skulle behöva "une bosse du MAKT" just nu. Som gör att jag inom en rimlig framtid föder fram fyra A4 om maktperspektiv och genus och demokrati i ord som ingen annan skrivit förut. Ska kanske gå och dunka huvudet i väggen för att se om det hjälper. Är lite på nivån att jag inte ens fattar innebörden av begreppet "maktperspektiv" så det krävs nog något rätt drastiskt för att det ska lossna. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar