söndag 27 december 2015

En recension av "Jurassic World"

Har sett "Jurassic World" i 3D. Vi, familjen icke-konsumtion, har nämligen drabbats av storhetsvansinne och förutom en ny hemmabioanläggning även slagit till och köpt en SMART-TV, och på den kan man se film i 3D. Skäms rätt mycket över att vi, mot våra principer, köpt nytt fastän det egentligen inte var något större fel på det gamla. Nu införskaffades förvisso den gamla tv:n, som nu får flytta upp på ovanvåningen, cirka 2009 så det är ju inte så att vi tokkonsumerar som om det inte fanns någon morgondag bara för att det kommer nytt, men lite pinsamt tycker jag ändå att det är, jag som ständigt och jämt predikar om konsumtionssamhällets fördärv. Men köpt är köpt. Det var dock på håret att det ens gick att köpa en så liten SMART-TV som 40 tum eftersom trenden nu är att ha tv-apparater stora som pingisbord. Men vårt vardagsrum är nämligen konstruerat så att man bara kan ha tv:n på ett enda ställe och om tv:n inte ska sticka ut i en dörröppning får den inte vara bredare än en meter, så någon värstingmodell blev det i alla fall inte.

Ja, i alla fall, då köpte vi även filmen "Jurassic World" i 3D, eftersom dinosaurier kändes som ett lämpligt tredimensionell premiär i vardagsrummet. 3D-effekten var cool, filmen var "sådär". Här kommer en summering:

((( SPOILER-VARNING)))

Ja, det var ett amerikanskt par som låg i skilsmässa och då skickade de sina söner, en nördig besserwisser och en trulig tonåring som på ytan hatade varandra, till sin moster som jobbade på "Jurassic World", som alltså var en jättelik nöjespark, så gigantisk och enorm att den fick "Jurassic Park" att framstå som en liten radhusträdgård, och där hade man skapat ett antal genmodifierade dinosaurier i ett gigantiskt labb. Den största attraktionen av dom alla var en jättejättestor dinosaurie som såg ut som en Tyrannosaurus Rex, fast med långa armar och en överdjävlig intelligens, och denna nya attraktion skulle "lanseras" och ansvarig för detta var alltså mostern, så hon hade ju egentligen inte alls tid att ta hand om två systersöner utan lämpade över dom på sin assistent, och ungarna blev då jättejättebesvikna fastän de inte träffat sin moster på sju år (underförstått: eftersom hon "prioriterat karriären" och därför var EN RIKTIGT DÅLIG KVINNA).
Jaha, anställd på Jurassic World fanns även en f d marinkårssoldat, en sån där hård kille med lite ruffigt utseende och ett stort hjärta som man redan efter trettio sekunder förstår kommer att få den ISKALLA KARRIÄRKVINNAN på fall. Han jobbade med att dressera en flock genmodifierade velociraptorer med klicker, med stor framgång trots att han gjorde ungefär alla fel som en klickertränare kan göra. Fundamentalt för klickerträning är nämligen: ett klick betyder "belöning är på väg", och sen ska belöningen komma. Man kan dra ut på tiden däremellan, men ETT klick ska alltid åtföljas av en belöning. Den här marinkårssoldaten tränade fem velociraptorer samtidigt, klickade hur många gånger som helst och sen slängde han ut några döda råttor lite slumpmässigt oberoende av prestation. SÅ FUNKAR DET ALLTSÅ INTE, men skitsamma. Den här marinkårskillen hade kontakt med en annan marinkårskille, som hade en idé om att lansera dresserade genmodifierade dinosaurier som biologiska krigsvapen, och den goda fd marinkårskillen bara "nej, det är en RIKTIGT DÅLIG IDÉ" och "det här med att dressera är ETT SAMSPEL", men det sket ju den onde i. Han och parkens ägare var helt till sig över lanseringen av den här nya onda värstingdinosaurien som kronan i marinkårens juvelsmycke. Jaha, då skulle de titta på den, och då var den förstås borta, hade rymt och ALERT ALERT och var kan den vara och allmän panik utbryter och den enda som kan rädda situationen är förstås den gode marinkillen, som det dessutom framkommer att han har varit på dejt med iskalla karriärkvinnan, men att hon hade spolat honom p g a att han hade kommit till dejten i shorts, typ, och därför var under hennes värdighet, fast här fattade man ju direkt att det ändå fanns ATTRAKTION eftersom alla kvinnor i Hollywoodproduktioner egentligen är hemligt förälskade i varenda karl som retar gallfeber på dom (källa: Indiana Jones, Crocodile Dundee, Star Wars för att bara nämna några exempel).
Under tiden hade ungarna smitit från assistenten och var ute och åkte i någon slags vagn och naturligtvis kom de i vägen för den onda superdinosaurien, men undkom med ett nödrop och nu djävlar var det allvar, iskalla karriärmoster inser att ungarna är FAMILY och hennes ansvar och hon och marinkillen springer som galningar i lerig djungel, vilket är enormt imponerande med tanke på att hon är klädd i tajt kjol och högklackade skor. Ännu mer imponerande är att marinkillen och hans klickerkollega kan köra motorcykel i kolmörker i obanad terräng i denna djungel utan att ens vingla till en enda gång.  De har nämligen kommit på att enda lösningen är att låta de klickertränade velociraptorerna jaga ikapp monsterdinosaurien, som kan vara VAR SOM HELST, för den kan kamouflera sig och är dessutom så djävla intelligent att den klöser ut en liten sändare som den har inopererad som gör att den kan spåras. Ja, sen visade det sig att monstret var genmodifierat med velociraptor-DNA, så när jakten satte igång så kände velociraptorerna plötsligt av dessa ytterst tveksamma släktskapsband och monsterdinosaurien blev alfa i den flocken och NU VAR DET VÄL ÄNDÅ KÖRT. Armén kallades in och sköt tusentals skott som inte gjorde mer skada än myggbett och sen var det jakt och komma-nästan-undan och den här onde marinkårssoldaten fattade att det här med dresserade dinosaurier som biologiska vapen var kanske ingen jättebra idé, men insisterade ändå men fick mycket riktigt först armen avbiten och sedan dog jämmerdöden som straff för sin dumhet.
Ja, sen i något skede fattade velociraptorerna att de nog ändå var präglade på MÄNNISKAN, så mitt i allt tumult typ bekände de sin lojalitet till goda marinkårskillen och gick till gemensam attack på monsterdinosaurien, men det var ju som att se fem kattungar attackera en grizzlybjörn och lilla smarta ungen sa "vi behöver mer tänder", och då fick karriärmoster en SNILLEBLIXT och ringde till kontrollrummet, som hade övergivits eftersom hela parken evakuerats, men EN LOJAL KILLE var förstås fortfarande kvar, och han öppnade upp en inhägnad och ut kom Tyrannosaurus Rex, som direkt fattade att den skulle gå till attack mot monsterdinosaurierna, plus att den även fattade att velociraptorerna var ALLIERADE och därför inte tillhörde fienden, och så var det ett jätteslagsmål med fräna effekter som gjorde sig mycket bra i 3D, och sen kom någon genmodifierad vattenlevande jättejättestor dinosaurie upp från sin damm och slök monsterdinosaurien, och då FATTADE Tyrannosaurus Rex att nu hade den gjort sitt och istället för att eventuellt slakta och döda de fyra människorna och den överlevande velociraptorn som hade varit mer naturligt, så lunkade den helt beskedligt iväg och överlevande kunde andas ut, kyssa varandra lidelsefullt och tja, det var det hela.

En riktigt härligt förutsägbar film alltså. Men den gjorde sig som sagt bra i 3D. 

Mvh
Konsumtionssvin_68:a. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar