tisdag 9 december 2014

Det är visst "lite grinigt" idag

Hann väl inte mer än att skriva gårdagens inlägg förrän Aftonbladet väljer att trumpeta ut STEFAN LÖFVÉNS MÖRKA FÖRFLUTNA - MORFADERN VAR NAZIST. Och så handlar det om en person han aldrig ens en gång har träffat eftersom han blev bortadopterad och är uppvuxen i fosterfamilj och inte ens träffade sin biologiska mamma förrän han var sådär 20 och morfadern inte alls, så det är ju inte som att Löfvén var behjälplig när morfarn gasade ihjäl judar hemma i vedbon och att detta har "kommit fram" just nu i regeringskrisen. Så djävla löjligt, men det går visst att göra rubriker av allt.

Eller vänta, nej. För var det någon som noterade att Sverige vann mot ärkefienden och svåraste motståndaren Kroatien i handbolls-EM igår? Nävisstnä, det var ju bara damlaget så det behövde man visst inte kosta på någon rubrik överhuvudtaget. GAH. (men så djävla bra match för övrigt!)

Och så läser jag på Facebook att en "vän" har gillat en artikel från nyheter24punktse (vägrar länka till en sådan skitsajt) med rubriken "Vi behöver riktiga karlar och män - inga jävla hen". Jag citerar ur artikeln, skriven av någon idiot som heter Gabriella Bark: Jag ska vara helt ärlig. Ordet hen får mig som kvinna att längta tillbaka till den tiden då vår enda uppgift var att sära på benen och hålla brasan vid liv. Missförstå mig rätt, jag är tjej och jag är helt för jämstölldhet, men det börjar gå för långt.

Om man tycker att jämställdheten har "börjat gå för långt" så har man rätt mycket kvar att lära. Börja med att läsa lönestatistiken till exempel. Titta sedan vidare på föräldraförsäkringen och uttag av vabbdagar och fundera på vad det får för konsekvens för arbetsliv och karriärsmöjligheter. Titta på hur posterna fördelas i bolagsstyrelser, i föreningsstyrelser, överjävlaallt i samhället och kom för fan inte och säg att jämställdheten har "gått för långt" för då är du så djävla dum att du borde bo i en liten bur med halm på golvet.

Och hen - jag ska villigt erkänna att jag tyckte det kändes konstruerat och klumpigt i början. MEN JAG HAR VANT MIG, och nu tycker jag det är ett praktiskt ord att ta till istället för att skriva/säga han-eller-hon. Och för alla som inte fattar: Språket är dynamiskt. Om det finns ett behov av ett ord som beskriver någonting specifikt så skapas det ordet av de som talar det språket. Och bara för att man "alltid" har utgått från att saker måste beskrivas utifrån könstillhörighet så är det inte givet att det måste vara så i alla tider. Att använda ordet "hen" i sammanhang där könet inte har någon betydelse innebär inte en önskan om att alla män ska transformeras till kastrerade mähän utan egen vilja.
Släpp sargen och kom in i matchen för helvete. Det är 2014 nu.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar