tisdag 8 juli 2014

Semester, vädret och snåljåps-tv

Det är semester. Lagom till semestern började blev det outsägligt och helt onaturligt varmt för att vara Sverige i juli. Typ 28 grader i skuggan och allt man förmår är att vara i just skuggan, fika, grilla, läsa deckare och inte anstränga sig i onödan. Tar mina taxpromenader i arla morgonstund i förhoppning om att nattens svalka ska vara med oss men vi kommer hem som tre flämtande små as i förmiddagshettan. Har tänkt hugga ved i flera dagar, men allt kroppsarbete får vänta tills det blir lite svalare. Det blir det nog i och för sig snart, så det är inget jag bekymrar mig jättemycket över.

Varför får man inte gnälla på vädret? Man får gnälla på hur det går i fotbolls-VM, Jimmy Åkessons politik, hur folk kör bil och gud vet allt som man inte har den minsta möjlighet att påverka. Men man får av någon outgrundlig anledning inte tycka till om vädret. Det kan man ju inte heller påverka, men nog kan man väl få ha en åsikt i alla fall? Men gnäller man över att det är för varmt (som jag gör eftersom jag har svårt för värme, får ont i huvudet och orkar ingenting, hur kul är det på en skala?) så får man genast höra att man inte ska gnälla på värmen "när den nu äntligen har kommit". Och klagar man över snön på vintern så blir man genast uppläxad eftersom "det blir ju åtminstone ljust, det är så grått och trist annars". Tydligen får man bara gnälla på vädret när det är grått och trist, inte annars. Vem har bestämt detta dumma? Sluta upp med det.

Slog på tv:n igår och råkade se ett program som handlade om folk som lever extremt sparsamt. Eftersom jag är en snål djävel så tänkte jag att det kunde ju vara kul att se och att man kunde snappa upp ett eller annat spartips. Nu var det Kanal 5 och deras produktioner brukar ju vara ganska tvivelaktiga, och det här var ju dessvärre inget undantag. HELVETE vad provocerad jag blev. Men det var kanske meningen. I alla fall.
1. Det var ett djävla fokus på dasspapper och ketchup. Har aldrig hört att detta skulle vara de tunga posterna i ett hushåll, men här presenterades alternativ till ketchupbesparing "sno på McDonalds" (mer om detta senare) eller "koka din egen". Alltså, jag har aldrig hört talas om att just ketchup skulle vara ett essentiellt livsmedel. Har man inga pengar så KÖPER MAN INGEN KETCHUP. Så enkelt är det. Och vad är vitsen med att koka sin egen ketchup när de ingående råvarorna kostar i princip lika mycket som en flaska köpeketchup? VA?
2. Och det här med att extremsnåla in på dasspapper, "skit på jobbet" och så vidare...så dumt att jag inte ens orkar kommentera det.
3. Och till det här paret från Liiiidingö som försåg sig med "gratisgrejer" och menade på att det fanns ju "överallt" vill jag (helst slå på käften för att de var så tröga, men nöjer mig med att) påpeka: "Gratisgrejer" är inte att gå in på McDonalds och pumpa upp en deciliter ketchup, eller gå in på offentliga toaletter och plocka med sig en rulle toapapper därifrån. Det kallas "stöld" och det är alltid någon annan som får betala för det, vanligtvis "vi konsumenter" genom höjda priser. Om man tycker att det är "gratisgrejer" att förse sig med en familjekonsumtion av salt och socker på McDonalds så kan man väl lika gärna gå in i mataffären och ta en tvåkilospåse direkt, det är lika "gratis" och exakt samma sak.
4. Och till den här fräsiga killen som bland annat gjorde sitt eget snus vill jag säga: Du sparar ännu mer pengar på att inte snusa alls. Och om man är 23 år och skryter med att "jag har inte visat tanten hur torktumlaren fungerar" och sen gottar sig åt hur många sköna slantar man sparar på det så vill jag säga till "tanten" (alltså TANTEN? Vem i helvete kommer på idén att kalla sin sambo för TANTEN när man är strax över 20? Fy fan så töntigt/bonnigt/nedvärderande/etc. Och exakt vad är det som ska "visas hur det fungerar" när det gäller en djävla torktumlare? Det är ju inte direkt partikelacceleratorn i Cern som står där i badrummet): TORKTUMLA FÖR HELVETE. Jag tycker i och för sig också att torktumling drar onödig energi, vi har ingen torktumlare och planerar inte att skaffa någon för kläderna blir ju liksom torra ändå. Men om min man skulle få för sig att liksom bilda en torktumlarregering och styra och ställa kring hur det fick torktumlas av ekonomiska skäl så är risken stor att jag hade börjat torktumla utav bara helvete. 
5. Vidare kan jag säga till samma fräsiga kille att det är ganska kontraproduktivt att åka runt halva stan för att kolla var bensinen är billigast någonstans när man ska tanka. De fjuttiga ören per full tank som man tjänar på att tanka för 15.09 istället för 15.23 äts gissningsvis upp av den ökade körsträckan. Och överlag det här med att åka jättelångt (som jag uppfattade det) enkom för att bunkra upp med billigt dasspapper: Tveksamt om man tjänar så djävla mycket på det om man plussar på bränslekostnaden.
6. Och överlag: Det är inte att "spara pengar" genom att låta någon annan betala det man själv skulle ha köpt. Om jag lånar grannens högtryckstvätt och bilschampo har jag förvisso sluppit lägga ut pengar på en biltvätt. Men grannen har ju betalat den istället. Med det resonemanget kan man ju lika gärna flytta hem till sina föräldrar och kräva att bli försörjd resten av livet.

Näe, Kanal 5. Detta var ett riktigt bottennapp. Som jag förmodligen kommer att älska att hata även i fortsättningen.



3 kommentarer:

  1. Helt ense med dig. Stöld är stöld. Och sag du hur mycket vatten killen som gjorde eget snus slösade? Det strömmade ur kranen, i stället för att ta ett litermatt och använda precis det man behöver.

    Hälsningar
    En annan snaljap, men en smart sadan.

    PS. Kommer ocksa att älska/hata den här serien.

    SvaraRadera
  2. Nu har jag också sett programmet. H E R R E G U U U U D! De där två lamhuvudena som snodde på Donken och gick med matlådan till affären för att be om "smakprover" - hur många, förlåt, få hjärnceller hade dom då?
    Och han bajsmannen som lånade biltvätten, usch, usch, usch.

    Tyckte dock om honom som sydde igen dammsugarpåsarna. Han var ju den enda som åtminstone nämnde miljön i sammanhanget. "Att sätta så lite avtryck som möjligt i miljön"....
    Jag har fått ett nytt favoritprogram. Helt klart.

    SvaraRadera