onsdag 12 april 2017

Stilla veckan

Snart är det påsk! Jag gillar allt som innebär att man är ledig, men påsken är nog min favorithögtid av alla högtider. Av flera anledningar:

1. Man kan lita på påsken. Julafton är ju emellanåt rätt svekfull och infaller till exempel på en fredag så att de röda dagarna hamnar på helgen när man ändå skulle ha varit ledig (ja, jag vet att inte alla är det, men JAG råkar ha jobba måndag till fredag, ledig lördag och söndag som mitt normaltillstånd). Det är ju så himla snopet. Men påsken må vara rörlig, men man kan fan i mig alltid räkna med fyra lediga dagar (givet att ens normaltillstånd ifråga om arbete är som mitt dårå).

2. Påsken är så härligt kravlös. Man behöver inte stressa med julklappar, handla och laga mat samt städa och pynta och feja och ha sig om man inte har lust. Ingen tycker man är patetisk för att man ligger i soffan och glor på tv en hel påskhelg, medan den som gör detsamma under jul eller midsommar framstår som en socialt misslyckad stackare utan vare sig släkt eller vänner.

3. Man kan äta vad man vill under påsken utan att man får några höjda ögonbryn. Okej, det finns lite traditioner med ägg och sill och påsklamm och sånt där, men det är inte samma KRAV som med skinka och Janssons frestelse. Som ju inte precis är mat man slår frivolter av. När mina barn bodde hemma så brukade vi äta tacos på julafton. Ingen var superförtjust i julmat medan alla gillade tacos, så det var ju verkligen win-win där. Men när man sa det till folk så var det somliga som lade ena handen på telefonen för att ringa och larma socialtjänsten. Eller åtminstone kändes det så.

4. Påskledighet är så spexig för den som är inrutad i normaltillståndet ovan. Då är det så här: skärtorsdagen känns som en fredag. Så blir det fredag, men det känns som att det är lördag, och sedan följer en lördag som känns som en söndag. Sen tror man att helgen är slut och att det är dags att ställa klockan och ge sig in i grottekvarnen igen, OCH SÅ ÄR DET BARA LÖRDAG. Och man är ledig BÅDE på söndagen och på måndagen. Det är som trolleri.


 Nu ska jag dessutom festa till det och vara ledig imorgon, skärtorsdagen, också. Det vill säga FEM (5) lediga dagar hägrar. Är helt till mig i trasorna över denna lyx. En annan bra grej med påsken är att det också kommer annat gött i svallvågorna, som Kristi Himmelsfärd och pingst (som visserligen inte är en helgdag längre, men på den gamla goda tiden när allt var som det skulle kunde man ju casha in en ledig måndag utan några som helst krav på någonting), och sen kommer ju nationaldagen. Den har visserligen inte ett dugg med påsk att göra, men bjussar på oväntad ledighet fem gånger av sju. Sånt gillar man ju. Ledighet FTW.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar