tisdag 18 april 2017

Rome

Vi har nyss avslutat säsong 1 av Rome, som vi mycket väl kan vara de sista nu levande människorna som har gjort, men man kan ju inte vara bäst på allt. Jag gillade serien, trots att jag från början var lite motsträvig, och ser nu fram mot att plöja säsong 2. Vissa grejer störde mig dock, till exempel de här:

1. Triumviratet. Ett triumvirat innebär att tre män sitter vid makten, och eftersom man till och med bemödat som med att göra ett eget ord till det så kan det väl få LITE MER UPPMÄRKSAMHET, tycker jag. Det första triumviratet bestod av Ceasar, Pompejus och Crassus, men i Rome nämns Crassus överhuvudtaget inte vid namn. Nu utspelar sig visserligen Rome lite mellan det första och det andra triumviratet (som bestod av Marcus Antonius, Octavianus och Lepidus), men det är ändå en rätt stor grej, och för övrigt är Crassus mest känd för att ha besegrat Spartacus, och det är ju också en kändis, så Crassus borde ha fått åtminstone en biroll om ni frågar mig.
2. För mig som är ansiktsblind är det SVINJOBBIGT att alla ser nästan likadana ut. Atia (Ceasars syrra), Servilia (Ceasars (fd) älskarinna/Brutus morsa) samt Ceasars fru (som jag inte minns vad hon heter) har alla rött lockigt hår, snipig uppsyn och glider omkring i palats omgivna av slavar. Sen blir det inte bättre av att alla karlar i senaten går i toga och alla andra karlar har soldatkläder. Den enda som går att skilja ut från mängden är Lucius Vorenus, och hans namn är ju i princip omöjligt att lägga på minnet. Hans fru och hans dotter är dessutom exakta kopior av varandra och ser ut att vara jämngamla, och det tog flera avsnitt innan jag fattade att fruns älskare och dotterns kille INTE var samma person. För övrigt så ligger alla med alla kors och tvärs så vilka som kopulerar för stunden är inte heller någonting att gå på när man ska hänga med i svängarna. 75 % av samtalen framför Rome har handlat om att reda ut vem som är vem.
3. Hur kan man döda Ceasar (nej, det är ingen spoiler, lika lite som att Titanic sjunker på slutet) och INTE låta honom få yttra sina famous last words "även du min Brutus"?

Ja, men i övrigt var det en bra och välgjord produktion (även om det kanske inte är jättetydligt varför Brutus och hans gäng agerade som de gjorde, den delen kunde väl ha byggts upp lite mer om ni frågar mig) och nu ser jag fram mot säsong 2. Sen ska vi se, i nämnd ordning: Jag, Claudius, Spartacus och Gladiator. Det är mycket historiskt nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar